Chcete se nudit? Pusťte si "Halywůd" od Kryštofa

27.06.2021 15:17 - Honza Průša | foto: Universal Music

Koronavirová pandemie znamenala pro mnoho muzikantů sice nemožnost pořádně si zahrát, ale o to víc času přijít s novým skvělým materiálem. A těch krásných desek už se letos i v loňském roce urodilo opravdu moře. Ovšem Richard Krajčo a Kryštof jako by spolu s epidemiologickým rozvolňováním rozvolnili i soudnost: mezi lidi pustili opravdu pitomou skladbu.

Zhruba před rokem to byla Krajčova nepovedená hra na Nohavicu, sranda předělávat sebe sama a snaha o to složit písní "Milan Baroš" poctu fotbalistovi, který právě Kryštofy obdivuje a poslouchá. Písní, kterou jste nikdy nechtěli slyšet. Písní, s jejímiž tóny a slovy se najednou všechny ty songy s náhodně generovanými metaforami a slovy, kterých má Kryštof na svém kontě také mraky, zdály být vlastně fajn. Docela fajn. Tak nějak. Tohle si prostě žádný fotbalista nezasloužil. (Pro zajímavost její klip najdete úplně dole.)

Letošní novinka "Halywůd" (mimochodem taky cítíte tu rebélii a cool pocit z toho, jak to slovo kapela píše?) měla být asi oddechová a nezávazná skladba. Něco jako zklidnění. Možná měla přinést lehkost, uvolnění, a bezstarostnou náladu. Kromě výčtu všech možných superhrdinů ale nic (ani tu lehkost) nepřináší. Spíš nudu k uzoufání, prázdnotu a hlavně otázky. Spoustu otázek.

Je člověku trapněji při poslechu "Halywůdu", nebo je horší přežít "Milana Baroše"? Myslí to Krajčo vážně? Fakt je tohle ten muzikant, který kdysi dávno rebeloval na Nově s přelepenou pusou? Ztratil už opravdu všechnu invenci? Jak je možné, že už nedokáže napsat ani text, ani rozumnou hudbu? Uvědomuje si, že tohle by sám nikomu nežral a ani by to sám neposlouchal? Má nějaké osobní problémy? Není to volání o pomoc?

Na druhou stranu se sluší dodat, že i takhle pitomé dílo může k něčemu být. Protože ať už si o něm nebo o skupině jako takové myslíme cokoliv, bude nás "Halywůd" provázet na letních koncertech, přičemž z výdělků z každého muzikanti pošlou 50 000 Kč na pomoc jižní Moravě, jež se aktuálně vypořádává s následky tornáda. Což už jen potvrzuje známé rčení, že všechno zlé (myšleno tento počin) je k něčemu dobré. Za tohle je fér poděkovat.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY