Tata Bojs a Dekkadancers uvedou v polovině června novinku "Velký třesk"

11.06.2021 14:44 - Milan Menčík | foto: Salim Issa

Vydat se s Tata Bojs a Dekkadancers do budoucnosti a cestovat v čase tam i zpět. To vše zažijí návštěvníci letní scény Azyl78 díky audiovizuálnímu tanečnímu koncertu "Velký třesk !" V představení Tata Bojs odvypráví příběh skladbami z nejnovějšího alba "Jedna nula", ale i jejich nadčasového "Nanoalba" z roku 2004 a Dekkadancers jeho děj zatančí. Společný počin muzikantů a tanečníků spojí melodičnost, hravost, vtip i vážná témata s radostí z pohybu a vizuálním zážitkem umocněným projekcí. Nový projekt se scénografií Milana Caise má premiéru 15. června v prostoru šapitó Jatek78 na Výstavišti Praha. Během léta se dočká pěti repríz, vstupenky jsou v prodeji na www.jatka78.cz.

Tata Bojs, čerstvě ocenění cenou Anděl v kategorii kapela roku říkají, že při představě kruhové manéže Azylu78 vidí jak vizuálně atraktivní scénu, tak také výzvu: "S Tata Bojs v cirkuse moc často nehrajeme, takže nám to přišlo jako zajímavé místo, kde v létě vystoupit. Těšíme se na kruhové šapitó a diváky ve sto osmdesáti stupních dokola. Což už je hodně za bodem varu," glosuje s úsměvem frontman Milan Cais.

"Jsou to výborní muzikanti, kteří mají krásné vizuální představy a vůbec nejsou proti jakýmkoliv našim návrhům. Naopak. Hrozně je baví propojení s tancem a chtějí, aby to ladilo s příběhem. Oni nedělají jen tak normální desku. V rámci alba je děj, který znázorňují hudbou a texty a my ho doplňujeme tancem. Je to příjemná spolupráce," řekl Štěpán Pechar, umělecký šéf Dekkadancers, kteří jsou domovským souborem divadla Jatka78.

Album "Jedna nula", které vyšlo u Supraphonu na LP, CD i digitálně (a je k dispozici zde), vybízí ke kontemplaci nad stavem světa i k zamyšlení nad sebou. Jednička tu symbolizuje něco a nula naproti tomu nic. Je to hra kontrastů, kterou spojuje velký třesk. Děj startuje v blízké budoucnosti, okolo roku 2034, kdy digitální technologie ovládly do značné míry naše životy, a dokonce mají i jistou převahu. Jak je u Tata Bojs zvykem, ve skladbách srozumitelně a vtipně filozofují a hrají si se slovy.

Spolupráce Tata Bojs s Dekkadancers začala v roce 2005. "Tenkrát nás pozvali do Ponce, kde ztvárnili tancem náš příběh 'Nanoalba' a nazvali to 'Nanopicture'. Byli jsme nadšeni. Řekli jsme si, že by bylo fajn zkusit to udělat na živo, kdy my budeme hrát a oni tančit," říká Milan Cais.

Dekkadancers se podíleli na natáčení několika i klipů Tata Bojs. Z těch nejznámějších písní jmenujme "Opakování", "Homo demo" nebo speciální patnáctiminutové video natočené pro virtuální realitu kamerou snímající prostor 360 stupňů. Také vystupovali jako zvláštní hosté na některých výjimečných koncertech, které s oblibou pořádají.

"Gró celého parťáctví mezi oběma skupinami se od začátku točí okolo 'Nanoalba'. Tam přeskočila první jiskra, když Tom Rychetský a Viktor Konvalinka dali s Tata Bojs dohromady scénické provedení téhle desky. Projekt to byl úspěšný, 'Nanoalbum' je navíc nadčasové, takže se v budoucnu celá show ještě několikrát zopakovala a vždycky bylo vyprodáno," uzavírá za Dekkadancers Marek Svobodník.

Azyl78 ovládne symbolický koncert "Velký třesk !" celkem šestkrát, a to v termínech 15.-17. června a 5.-7. července. Během léta nový prostor Jatek78 pro 500 až 800 diváků pohostí i dalších osmnáct uskupení a divadel. Z těch hudebních je na programu temperamentní Italská noc, koncert vážné hudby v podání orchestru PKF - Prague Philharmonia či koncert zpěvačky Anety Langerové "Dvě slunce aneb Jak krásné je být milován" v rámci jejího letního koncertního turné s kapelou a smyčcovým triem.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY