Jazzová mše Jaromíra Hniličky právě vychází v digitální podobě. Poslechnout si ji můžete po celém světě

20.05.2021 12:49 - Tisková zpráva | foto: Tino Kratochvil

Unikátní dílo, které sklidilo v 70. letech velký úspěch v západní Evropě nebo získalo uznání papeže. Jazzová mše Jaromíra Hniličky nejen že byla poprvé studiově zaznamenána v rozšířené podobě a vydána na fyzickém nosiči, nyní si ji mohou fanoušci poslechnout i digitálně. Pod názvem "Missa Jazz" právě vychází pod americkým vydavatelstvím Big Round Records prostřednictvím prestižního distributora Naxos.

Obnovená "Jazzová mše" měla světovou premiéru v září roku 2008 v Bazilice Minor v Brně. V roce 2019 zazněla v katedrále Petra a Pavla jako připomínka Hniličkova úmrtí a sklidila nevídaný úspěch široké veřejnosti. Své první studiové nahrávky v rozšířené podobě se dočkala až minulý rok, kdy vyšla 3. prosince. Na nahrávce se podílel B-Side Band bandleadera Josefa Buchty doplněný Komorním orchestrem Brno a sborem Ars Brunensis pod taktovkou dirigenta Dana Kalouska.

"Je to pro nás velká čest. Toto vydavatelství má za sebou velkou spoustu kvalitních klasických i jazzových projektů. Máme radost, že je Missa Jazz brněnského patriota Jaromíra Hniličky zaujala," říká Josef Buchta, bandleader a producent desky.

Album "Missa Jazz" hned po vydání v prosinci zaznamenalo mezi českými posluchači velký zájem a kladné hodnocení. V recenzi pro magazín Full Moon se Jiří Vladimír Matýsek vyjádřil takto. "Missa Jazz je dynamická a strhující nahrávka, která šlape v rytmu jazzových synkop, ale zároveň nabízí dost na oko vážných, kontemplativních pasáží, jako je Omnes Gentes nebo Interludium, kde otěže přebírá sbor, resp. klasický orchestr. Jako celek je plná radosti a rozhodně se nebere setsakramentsky vážně. Už jen ten převrácený konec, kdy celou skladbu otevírá sbor opakující tři slova, kterým je běžná mše uzavírána, tedy Ite Missa Est. Taky je tu spousta hudebních výkřiků a nečekaných gejzírů radosti."

Křest desky proběhne v rámci letních koncertů festivalu Groove Brno na Biskupském dvoře 27. srpna. Vstupenky jsou již v prodeji na goout.net.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY