Floex ve skladbě "Pape And Tura" prověřuje hloubku přátelství

10.04.2021 13:32 - Dan Hájek | foto: Lukáš Hanke

V květnu se dočkáme nového alba Floexe. Bude jím opět soundtrack, tentokráte ke hře "Papetura" polského autora Tomasze Ostafina, kterého herní svět zná pod pseudonymem Petums. Ten je nejenom autorem námětu samotné hry, ale vytvořil si sám i všechny potřebné scenérie. Ty vznikaly pomocí papíru, barviček a lepidla a staly se základem pro následnou animaci. "Papetura" je příběhem o hledání přátelství, ale i o boji se samotou a v nemalé míře vychází přímo z autorových osobních poznatků.

Hlavními postavami je dvojice kamarádů Pape a Tura. Podle nich se taktéž jmenuje první uvolněný track. V něm Tomáš Dvořák ukazuje, jak se jeho hudební výrazivo pro herní soundtracky stále posouvá a nabaluje nové prvky. V případě "Pape And Tura" lze postřehnout rovněž zkušenosti nabité ze společné desky s Tomem Hodgem "A Portrait Of John Doe", zejména díky práci se smyčcovými aranžemi. Ačkoliv se kompozice pohybuje v žánru ambientu, překvapí i jistou dramatičností. Svůj podíl na tom mají i hostující Tomáš Jamník (violoncello) a Eva Jamníková (housle). Z tohoto kontrastu ambientu a neoklasické tvorby by měl čerpat celý herní doprovod pro "Papeturu".

"Hry, obzvláště ty nezávislé, se často vytvářejí řadu roků, s Tomaszem jsme v kontaktu snad pět let. Na začátku jsme se bavili o tom, že by použil již mnou složenou hudbu, ale když se projekt začal rýsovat konkrétněji, bylo jasné, že vznikne plnohodnotná spolupráce. Je obdivuhodné, že si Tomasz prakticky všechno kromě zvuku a hudby vytváří sám. A tak to možná ještě o kus déle trvá. Bylo zajímavé sledovat, jak se jeho idea prohlubuje, jak se z nevinného nápadu stává působivá realizace. Intenzivněji jsme na projektu pracovali poslední tři roky. Společná tvorba se odehrávala ve vlnách, období většího klidu byla následována intenzivní prací střídanou reflexí. Nesnažili jsme se nic uspěchat, chtěli jsme tomu dát tolik času, kolik věc potřebovala," popisuje vznik celého projektu sám Floex.

Doplňme, že soundtrack k logické adventuře "Papetura" Floex vydá v pátek 7. května. Nahrávka vyjde ve spolupráci s vydavatelstvím Minority Records a bude k dispozici na všech digitálních platformách, fyzicky pak na vinylu.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY