Zemřela "Piaf z Prahy" Hana Hegerová

23.03.2021 14:38 - Jiří V. Matýsek | foto: Hana Hegerová

V úterý 23. března zemřela ve svých 89 letech královna českého šansonu Hana Hegerová. V posledních letech se její zdravotní stav zhoršoval a na veřejnosti se neobjevovala. "Zemřela obklopena rodinou v Nemocnici Na Homolce, kde byla před měsícem hospitalizována po zlomenině krčku," potvrdil smutnou zprávu vydavatel Tomáš Padevět.

Narodila se 20. října 1931 v Bratislavě do rodiny bankovního úředníka jako Carmen Farkašová-Čelková. Kvůli třídnímu původu jí bylo zabráněno studovat, pracovala ve strojírnách v Komárnu, kde později učila na učňovské škole. V letech 1951 až 1953 absolvovala odborný herecký kurz na Státní konzervatoři a stala se členkou souboru v Žilině.

Poprvé na sebe výrazněji upozornila ve filmu "Frona", kde ztvárnila hlavní roli. Jako zpěvačka se poprvé představila v Bratislavě v roce 1957, o čtyři roky později nastoupila do pražského divadla Rokoko, průlomem v kariéře se ale stalo její angažmá v divadle Semaforu. Zde hrála v představeních "Zuzana je zase sama doma", "Zuzana není pro nikoho doma" a "Dobře placená procházka", společně se semaforskými kolegy se objevila ve filmu "Kdyby tisíc klarinetů".

Na konci šedesátých let vystupovala v pařížské Olympii, kde si vysloužila přezdívku Piaf z Prahy. Úspěch doma i v zahraničí na sebe nenechal dlouho čekat, písně zpívala česky, francouzsky i německy, desky jí vycházely ve Východním i Západním Německu, v 70. letech se pravidelně umisťovala v první desítce ankety Zlatý Slavík. Své na dlouhou dobu poslední album "Potměšilý host" vydala v roce 1987 ve spolupráci s autorským tandemem Petr Hapka a Michal Horáček. Texty písní jí dodávali mimo jiné Petr Kopta a Jiřina Fikejzová. Na svém kontě má celkem sedm v Česku (Československu) vydaných řadových alb a celou řadu výběrů a koncertních záznamů. Své poslední studiové album "Mlýnské kolo v srdci mém" vydala před jedenácti lety.

Její práce byla oceněna medailí Za zásluhy i Řádem Tomáše Garrigua Masaryka, na Slovensku jí byl udělen Řád Ľudovíta Štúra II. třídy. Je držitelkou rytířské hvězdy francouzského Řádu umění a literatury, v roce 2013 byla povýšena na komandéra francouzského Řádu za zásluhy.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY