rapují Holy Fanda and the Reverends v singlu "I Will Go" - musicserver.cz">

"Mít na všechno názor je nejsnazší na celym světě," rapují Holy Fanda and the Reverends v singlu "I Will Go"

09.03.2021 07:56 - Petr Šrajer | foto: Holy Fanda

Internacionální skupina Holy Fanda And The Reverends světoběžníka Fandy Holého plánuje na letošní rok nástupce povedené nahrávky "Konec cesty" z roku 2015. Formace, která se žánrově definuje oxymóronně znějícími nálepkami urban-hillbilly & hardcore-americana, ho uvádí singlem "I Will Go". Ten naznačuje, že za tu dobu kapela ušla pěknou cestu.

Specifický sound Reverendů, který stojí na atypickém souzvuku dechových nástrojů, harmonia (hráčem na něj je Jarda Svoboda), autoharfy i konvenčnějších strunných nástrojů a bohatého perkusivního arzenálu, zní v produkci Martina Tvrdého o poznání přístupněji a opulentněji. Na tom nese svůj podíl také fakt, že v gradujícím závěru sestavu svými vokály doprovodí i Živé kvety nebo návštěvníci jednoho koncertu skupiny. Ještě více ale překvapí skutečnost, že Fanda Holý v singlu přesedlal na rap (jak mimochodem v posledních měsících učinili i další písničkáři jako Cermaque nebo i Tomáš Klus).

Už na první poslech ze skladby vedle nakažlivého refrénu jednoznačně vyčnívá v titulku citovaný slogan, doprovázený explicitní kritikou populismu. Podle jejího autora ale nejde o prvoplánově angažovaný song. "Jedná se o čistě osobní výpověď, kde se na prostoru tří slok vyrovnávám se třemi základními vztahy, které mne určují - k sobě samému, ke společnosti nebo bližním, chcete-li, a k tomu, co nás přesahuje. Nerodilo se to vždy úplně snadno, bez nadsázky mě to stálo pět let psaní a 15 let života. Do jisté míry mám pocit, že jsem už řekl, co bylo třeba, a po zbytek svého života nenapíšu už ani jedinou píseň," tvrdí.

Nakonec těch písní ale napsal víc a v polovině roku by se měla objevit celá deska, pojmenovaná prozatím "Dopisy v lahvi". Do té doby možná vyjde i vinylová podoba singlu "I Will Go", který je doposud dostupný digitálně na bandcampu nebo prostřednictvím limitované edice hrajících pohlednic.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY