shop.musicserver.cz
Různí - Jiná hudba - Czech Experimental and Progressive Compilation

Duchovno, materiálno, lyrika, nespoutanost, kov a káva - na kompilaci "Jiná hudba" je to všechno

Vydáno: 07.03.2021 08:25 v sekci Recenze - Honza Průša | foto: Dysphoricam Audio productions

Loňský rok byl, co se nově vydaných alb týká, velmi silný, a to jak ve světě, tak na domácí půdě. A byla by škoda opomenout nahrávku, z níž sálá radost, upřímnost a invence. Se zpožděním tak přinášíme recenzi na desku "Jiná hudba". Na desku, která fakt stojí za pozornost.

9/10

Různí - Jiná hudba - Czech Experimental and Progressive Compilation

Vydáno: 1.12.2020
Celkový čas: 1:04:00

Skladby: Blachut: Intro, Smysl, Masáž: Leden, Únor, Březen, Duben, Květen, Červen, Červenec, Srpen, Září, Říjen, Listopad, Prosinec, Ohne Stunde Minuten: OSMinut, eá: Phill Et, Phakt Amt, Mankurt: Nícení struků, Od strojů!, Duobetic Homonkulus: Oharky železa, Fotosyntéza, Massola: Aokigahara, Hekatombé, 11 Cutting Moments, Tinnitus Report, Nachttante: sturmlineführer

Vydavatel: Dysphoricam Audio productions

"Jiná hudba - Czech Experimental and Progressive Compilation" je dvojvinylová kompilace, která odkazuje k podobně laděným samplerům vycházejícím zkraje 90. let minulého století. Tenkrát to byly sbírky jako "Rebelie", "Epidemie" nebo třeba "Ultra Metal". V té neopakovatelné době si mohla dovolit vydávat taková alba i velká vydavatelství, a dokonce se na nich občas našla kapela, která se následně odklonila do mainstreamu. To od tohoto výběru čekat nelze, ale to ani nebyl ničí záměr.

Dvojvinyl vznikl v Dysphoricam Audio productions, novém tuzemském undergroundovém labelu, který se chce na podobné lahůdky (originální skupiny originálních žánrů nejen z Česka) specializovat. První počin (pozor, je to limitka pouhých 500 kusů) představuje osm českých kapel pohybujících se od kraut/prog odnoží přes mathcore a avantgardní death metal až po jazz/noise. A je to výběr svěží, velmi pěkně koncepčně poskládaný, a proto i schopný udržet posluchačovu pozornost a napětí po celou dobu poslechu.

Oktet kapel se na "Jiné hudbě" geograficky rozprostřel do celého Česka, což hezky prezentuje vnitřní strana rozkládacího přebalu, ztvárněná do podoby technického výkresu republiky s kontakty na skupiny a jejich umístěním v mapě. Klasický analogový technický výkres tuší, písmena dle šablony s nezbytnými občasnými rozmazáními nebo kaňkami vyvedený na pauzáku dokonale sedí s celým obsahem desky.

Je to návrat ke kořenům. Je to poctivá ruční práce. Občas se něco rozpije, jindy něco nepřesně navazuje, ale to vůbec nevadí. Naopak to nahrávce dodává autenticitu. A v době, kdy hudbu i knihy začíná tvořit umělá inteligence, je tohle krásný návrat k hravému člověku. Protože tohle by žáci Alana Turinga nebo umělá inteligence nevytvořili (což ale neznamená, že by se tu nepoužívaly různé elektronické mašinky).

Tu poetičnost a hravost ještě dotváří i struktura vinylů. První "Deska duchovní" tak na "Straně lyriky" představuje formace Blachut a Masáž. Na "Straně nespoutanosti" jsou pak Ohne Stunde Minuten a . Druhá "Deska materiální" má na "Straně kovu" kapely Mankurt a Duobetic Homunkulus, na "Straně kávy" Massolu a Nachttante. A zase to mluví za vše. Duchovno, materiálno, lyrika, nespoutanost, kov a káva. Lepší popis by člověk těžko hledal.

Blachut je brněnské kvarteto, které o sobě říká, že hraje kraut-core. Jeho hudba je postavená na výrazném akordeonu, který ale nedodává hospodskou atmosféru - spíš tu hraje něco jako naléhavé kytarové riffy (zní to jako protimluv, ale líp to popsat neumím), kytara tu ostatně vůbec chybí a do toho vyje psí vokál nebo ryčí kohoutí kokrhání cosi o smyslu života. A celé je to naléhavé a nadupané nábojem.

Prachatické alternativní trio Masáž se zde prezentuje tuctem skladeb představujících jednotlivé měsíce v roce. Za text posloužila Krchovského sbírka "Nekonečný kalendář". Každý měsíc je tu velmi krátkou skladbou většinou nepřesahující minutovou stopáž. Nejvýraznější "Duben" má ohromný hitový potenciál, tu skladbu jen tak z hlavy nedostanete.

Mostečtí Ohne Stunde Minuten se představují v osmiminutové tepající industriální koláži. Spousta šumu, bzukotu, ruchů a podivných zvuků, u kterých nejde nevzpomenout na Einstürzende Neubauten a zároveň na Vladimíra Boudníka. Tak nějak se mi při poslechu míchá Bargeld, Boudník, Hrabal a tající ingoty. Ať už to znamená cokoliv. A tato parta mne tu baví úplně nejvíc.

V kontrastu k nim je kapela eá ze Suché u Nejdku a také Mankurt z Lázní Bohdaneč. Obě party hrají něco jako mathcore. Energický rytmus, silná ostrá rytmika. Eá instrumentálně, Mankurt se zpěvem.

Nejtvrdším uskupením na výběrovce jsou deathmetaloví Duobetic Homunkulus z Brandýsa nad Labem. Jejich styl je hodně experimentální a avantgardní, pracuje i s nezvyklými industriálními zvuky. Za zmínku stojí i hodně nevšední texty zpívané typickým black-/deathmetalovým hlasem: "Kolonie rozpadlých informací jako rakovina varlat společnosti. Tonády fiskálních derivátů nesplacených účtů a k tomu kazetu těstovin z dvouhlavých snaživců. Jen půstem jsem schopen fotosyntézy, generovat se vpřed. Však na úřadě kravetisimu praskne vřed a my na počest zakrojíme bůček vted." (Fotosyntéza)

Závěrečná strana desky patří nejdřív ostravské freejazzové kapele Massola. S ní se přeneseme do světa vyhřezávajících nespoutaných saxofonů a klarinetů, a i když po kovové části dojde k ubrání na tvrdosti, intenzita zůstává stejně silná a volnost je tu najednou zase bezbřehá. Poslední skladbu dodali brněnští Nachttane. Další instrumentalisté, hrající takový najazzlý doom metal. Krásná závěrečná tečka, člověk by rád snesl i další skladbu.

"Jiná hudba" je nádherný výlet do trochu jiných světů. Je to zasloužená odměna pro lidi, kteří chtějí objevovat nové krajiny. Výjimečná domácí vinylová lahůdka, která stojí za pozornost.

P. S.: Videa v článku neobsahují písně z této kompilace, ale starší tvorbu kapel, které na desce najdete.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Ota Petřina - Super-robot/Pečeť (vinylová reedice 2024) 8/10
Recenze: "Super-robot" a "Pečeť" Oty Petřiny zůstávají i po letech nepřehlédnutelnými výboji domácího art rocku Slibnou kariéru vám může zarazit zdánlivá prkotina. Své o tom věděl multitalentovaný Ota Petřina. Minulý režim tak provokovaly jeho výrazné vlasy - a s nimi spojená neústupnost -, až ho jednoho dne na pódia nepustil. Paradoxně... čtěte zde
Vydáno: 31.08.2024 09:38 v sekci Recenze
Tali - Vymyslela jsem si žánr, který není závislý na trendech a aktuálním dění
Rozhovory: Tali - Vymyslela jsem si žánr, který není závislý na trendech a aktuálním dění Slovo a práce s textem jsou pro slamerku, písničkářku, kreativní duši a ambasadorku trapnosti Tali největší svobodou a zároveň i každodenní obživou. Nedávno vydala debutové album "Kvalitní umění", už předtím pomáhala Thomovi... čtěte zde
Vydáno: 30.08.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 34. týden 2024
Domácí rádiový i albový žebříček stagnují, v digitálu udeřil Škwor "Sílou starejch vín" Čtyřiatřicátý týden roku 2024 patří v českých hitparádách k těm, v nichž se toho na předních pozicích mnoho nestalo - takových je ostatně naprostá většina. V rádiích, albech ani singlovém digitálu nedošlo ke změnám v top... čtěte zde
Vydáno: 29.08.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
Nové desky 34/2024 - od Sabriny Carpenter přes Fontaines D.C. po Lainey Wilson
Nové desky 34/2024 - od Sabriny Carpenter přes Fontaines D.C. po Lainey Wilson V hudebních novinkách mají tentokrát poměrně silné zastoupení ženy. Na předních pozicích najdeme Sabrinu Carpenter, Lainey Wilson, Mothicu, Ruthie Foster, Gillian Welch nebo Simone Simons z kapely Epica. Vyvažují to Fontaines D.C., Mike... čtěte zde
Vydáno: 28.08.2024 15:00 v sekci Novinky | Nové desky
Priessnitz - Hexe (vinylová reedice 2024) 9/10
Recenze: "Hexe" temných romantiků Priessnitz zní po třiceti letech z vinylu stále skvěle Metal, gotika, shoegaze, kytarovky, elektronika... Devadesátky byly pro normalizací přiškrcenou muziku vytouženým nadechnutím a umožnily rozvoj dodnes připomínaných projektů a desek. Tato dekáda také stále skrývá spoustu obtížně... čtěte zde
Vydáno: 28.08.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kabinet MÚZ rozehřmí Trialogos a Nachttante (04.05.2022 19:49)

ALBUM TÝDNE 35/2024

Astrid S
Joyride

Letošní prázdniny se nám svými novými deskami rozhodly zpříjemnit hned dvě norské popové zpěvačky, které svými pozitivními písněmi odolávají severské melancholii - Dagny a Astrid S. Druhá jmenovaná vyrazila na mírně vzpomínkovou cestu s albem nazvaným "Joyride".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 06.09.
Mehro (US) (Rock Café, Praha)
So 14.09.
The Hu (MON) (SaSaZu, Praha)
St 18.09.
Avi Kaplan (US) (Roxy, Praha)
Pá 20.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Aurora (NOR) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
So 21.09.
Maro (POR) (MeetFactory, Praha)
So 21.09.
Marcus & Martinus (NOR) (Forum Karlín, Praha)
Po 23.09.
Girl In Red (NOR) (Forum Karlín, Praha)
St 25.09.
Cirque De Soleil - Corteo (CAN) (O2 arena, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Vladimír Mišík Justin Bieber 2H+ Ed Sheeran Taylor Swift Madonna Lucie Vondráčková Queen Liam Gallagher Coldplay Mirai Adele Viktor Sheen Dua Lipa Eminem Billie Eilish Kabát Marcell
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe