Americký život po anglicku

28.04.2003 18:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Madonna, nefalšovaná královna popu, natočila nové album "American Life", které se již prodává o sto šest. Punc kvality opět neztratil na lesku a máme tu další hitově nabitou desku této dámy, která je vždy v obraze a moc dobře ví, co právě letí a co nachystat pro své fanoušky. Více v dnešní recenzi.
8/10

Madonna - American Life

Skladby: American Life, Hollywood, I'm So Stupid, Love Profusion, Nobody Knows Me, Nothing Fails, Intervention, X-Static Process, Mother & Father, Die Another Day, Easy Ride
Celkový čas: 49:32
Jakýmkoliv způsobem připomínat kariéru Madonny nemá cenu. Její hity se stále hrají na všech rádiích, každé nové album je očekáváno s velkým napětím, má mnoho fanoušků, kteří ji zbožňují nebo mají rádi jenom některé periody její kariéry. Vždy dokázala, že dokáže sledovat trendy, které právě letí a být minimálně o krok napřed oproti svým kolegyním. Když na svět vykoukla deska "Ray Of Light", většina lidí se nevěřícně posadila na zadní část těla a koukala, jak se dělá moderní pop. Následující opus "Music" byl jen dalším krokem. Madonna má štěstí na dobré spolupracovníky, ať už to byl William Orbit nebo Mirwais Ahmadzai, který je plnohodnotně namočen v novince. Pletky okolo videoklipu "American Life" nebo napálení fanoušků s možností stáhnutí si nového alba před vydáním, to byly velmi dobře promyšlené kroky, jak ještě více nažhavit fanoušky královny popu.

Testovacím kouskem byl singl "Die Another Day", titulní song z poslední stejnojmenné bondovky, v níž si Madonna vystřihla i epizodní roličku, která se stejně jako písnička potkala s kritikou i chválou. Já jsem byl na té straně barikády, která byla překvapena a onen song pochválil, oblíbil si a přiřadil k tomu lepšímu, co doprovází filmy o neohroženém agentovi 007. Oproti předcházejícím deskám nahrávání opustil Willim Orbit a "American Life" tedy vzniklo v tandemu Madonna a Mirwais Ahmadzai, který zdá se býti velmi sehraný. Pomocnou ruku této dvojici podal již osvědčený Mark "Spike" Stent. Výsledný produkt je stravitelnější než minulé album "Music". Madonně šlo o hodně písničkovou desku, což se jí do posledního puntíku povedlo a každý střípek může být hitem, pilotní singl "American Life" se již chytnul do velkých rotací rádií.

Hudebně se Mirwais s Madonnou dostali o kousek dál, prim hrají dobře sestavené smyčky zvuků, rytmů, kláves a v žádné kompozici nechybí akustická kytara. V písni "X-Static Process" tomuto nástroji patří největší prostor, jedná se o takový malý pokus o folkově znějící baladu k táboráku, který Madonně sluší. Její hlas je stále stejně kvalitní a neunavený, možná ještě více dozrál do polohy, která snad sedne k jakémukoliv hudebnímu podkladu. O smyčcové party se postaral Michel Colombier, tedy nejenom pro "Die Another Day", závěrečná "Easy Ride" s jeho smyčci zní skvostně. V "Nothing Fails" zpívá London Community Gospel Choir a tento song je mým největším kandidátem na další singl. "Mother & Father" je zvukovou lahůdkou, zní hodně osmdesátkově, má však dimenzi dnešní doby, pěkně šlape a rozhýbe vás hned na první pokus. Textově se Madonna naklonila ke svému obrazu toho nefalšovaného radostného i strastiplného života, je zde hodně spojnic ve víru v boha, nebojí se prozradit jakési náznaky snů, případně se přiblížit k obavě, strachu z toho, co se právě děje nebo se odehrálo v blízké minulosti.

CD má svoji enhanced sekci, která vás přemístí do "bonusového" světa internetu, ve které si můžete prohlédnout záběry z natáčení videa "American Life", případně si stáhnout kompletní singl, to však až po zaplacení. Webová prezentace stojí za vaši návštěvu, skrývá se zde vícero překvapení, stačí se jen k nim proklikat.

"American Life" od Madonny je vydařeným písničkovým albem, které patří do této reality. Opět naznačila, že jí nedělá problém napsat a natočit hitově chytlavé skladby, které se vám neohrají. Tentokráte je to více o písničkách, žádné divoké experimenty, jen přímočaré melodie a texty, které nejsou jen bezduché kolovrátkové slátaniny slov a slabik. Není to však deska, ze které padnete na zadek a budete koukat jako tele na nová vrata, jak se říká. Je to poctivý moderní pop a Madonna je opět na špici.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY