Paul McCartney vydá na podzim knižní výběr svých písňových textů, bude skládačkou jeho života

02.03.2021 18:41 - Jiří V. Matýsek | foto: Paul McCartney

Koncerty jsou nyní tabu, Paul McCartney ale nezahálí. Vloni v prosinci vydal podařené sólové album "McCartney - III", kterým si v našem výročním žebříčku dokonce vydobyl sedmou nejlepší pozici, a na letošní podzim pro své fanoušky nachystal knižní lahůdku. Vydá totiž obsáhlý výbor ze svých písňových textů. Slova celkem 154 písní z různých fází muzikantovy kariéry - od nejstarších, ještě dětských kompozic přes The Beatles či Wings až po sólovou dráhu - se stávají svým způsobem milníky na životní pouti ex-Beatla a vypráví jeho příběh.

"Ani už nedokážu spočítat, kolikrát jsem byl požádán, abych napsal autobiografii. Nikdy ale nepřišel ten správný čas. Jednu věc jsem dělal vždycky, ať už jsem byl doma nebo na cestách - psal nové písničky. Vím, že někteří lidé rádi, když dojdou do určitého věku, vytáhnou své staré deníky, aby si vyvolali vzpomínky na minulost. Ale já takové zápisníky nemám. Jediné, co mám, jsou mé písně. Mám jich stovky. A zjistil jsem, že slouží podobnému účelu. Ty písně jsou součástí celého mého života," popsal McCartney koncept knihy, kterou editoval irský básník Paul Muldoon, který je rovněž autorem předmluvy.

Skladby jsou seřazeny abecedně, a vytvářejí tak spíše kaleidoskopický než chronologický obraz McCartneyho života. Každý text doplňuje komentář o vzniku skladby, lidech a místech, o kterých vypráví, i to, co si o písních s odstupem let myslí jejich autor. Vizuálním doprovodem jsou archivní fotografie, dopisy i náčrty písní.

Objemná velkoformátová kniha vyjde 2. listopadu 2021.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY