Igor Orozovič a Vladimír Javorský vzdávají songem "Hippokratova armáda" hold všem zdravotníkům

15.02.2021 19:15 - Honza Průša | foto: YouTube kanál zpěváka

Když před rokem začínal první koronavirový nouzový stav, málokdo odhadoval, že ta pandemie, která se nejdřív zdála jako nenápadná a skoro neškodná chřipka, vyroste do dnešních rozměrů a potrvá tak dlouho. Za ty dlouhé měsíce jsme se museli brutálně omezit, přestat dělat aktivity, které jsme běžně dělali, od koncertů a kin přes holiče po možnost jít se proběhnout po desáté hodině ven.

A leckdo, včetně autora tohoto textu, vidí (a nechápu ty, co to nevidí) všechny ty průs*ry a přešlapy a hlouposti a zmatky, kterých se naše nekompetentní vláda za ten rok dopustila.

A stejně tak všechny ty fakenews a informační válku, do které jsme se dostali a která řešení pandemie nepomáhá.

A taky chování některých spoluobčanů, co na covid nevěří a omezovat se nebudou a pravidla dodržovat taky ne. Ti, co jsou prostě nezodpovědní a sobečtí. Tito lidé často zcela ignorují a shazují i práci doktorů a sester a dobrovolníků, kteří nám zachraňují zadky. Padají na hubu, dřou dlouhé dvanáctky bez odpočinku. Prostě pomáhají, jak jen nejlíp to dokážou.

Igor Orozovič a Vladimír Javorský dokázali právě pro zdravotníky napsat a nazpívat skladbu, která na to reaguje. Ale jak! Dokázali se oprostit od všech těch špatných věcí. Od nekompetentních vlád, nezodpovědných občanů, šiřitelů poplašných zpráv. A napsali nádhernou, emotivní a strašně silnou píseň. "Hippokratova armáda" nemá ve skladbách pro charitativní účely obdoby. Není prvoplánová, ale má vše, co skvělý song mít má. Není přehnaně patetická. Navíc oslavuje zdravotníky a shání pro ně peníze.

"Vím, že hodně lékařů má velmi blízko ke kultuře, proto jsem si říkal, že by jim tenhle náš společný 'pozdrav' mohl udělat radost. Přejeme jim, aby celou situaci zvládli a aby se na to, co zvládli, nezapomnělo! Přál bych si, aby nešlo jen o aktuální gesto, protože děkovat lékařům se má pořád," uvedl Orozovič. Všichni, kteří se na nahrávce podíleli, věnují finanční výtěžek z prodeje singlu sbírce Konta Bariéry.

Skvělý kousek. Fakt. A nádherné video (mimochodem plné známých tváří). Děkuju za něj.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY