Ondřej Hejma si k jubileu nadělil jižansky pohodový "Dáreček"

18.02.2021 13:25 - Ondřej Hricko | foto: Lubo Spirko

Ondřej Hejma slaví sedmdesátiny, a tak se rozhodl na chvíli uvázat svého Žlutého psa k boudě a natočit si sólové album. Ve studiu mu byla k ruce mladá hudební krev s tváří Kateřiny Pelíškové z kapely Gaia Mesiah a mladého písničkáře Jiřího Trpáka. Dílo se jmenuje "Dáreček" a je to pohoda.
7/10

Ondřej Hejma - Dáreček

Skladby: Evropanka Blanka, Dejte mi anděla, Jdou po mě, Normální chlápek, Finanční tíseň, Bytosti, Rok nula, V hotelu
Vydáno: 5.2.2021
Celkový čas: 29:48
Vydavatel: Warner Music
Poslední řadovka Žlutého psa "Stroj času" vyšla v roce 2014. Od té doby se Ondřej Hejma spíš než hudební dráze věnoval komentování politického a společenského dění, účinkoval ale také v dokumentu "Králové videa" a střihl si cameo v seriálu "Ohnivý kuře".

Materiál na "Dáreček" vznikal deset let a výsledkem je devět (pro pražského rodáka tolik typických) jižansky bluesových i jemně rockových písní. Hejma se nikdy netajil svou oblibou ke tvorbě Toma Pettyho a z novinky je právě vliv stále ještě nedávno zesnulého barda zřetelně cítit.

Album nemá ambice bořit hitparády nebo významně experimentovat. V úvodní písni "Evropanka Blanka" autor sice nechal promluvit své společensko-politické vidění světa, ale jinak se jedná o jednoduché, pohodové texty o vztazích, životě i strastech. Určité přitvrzení v jazyce je cítit snad jen v paranoidní zpovědi "Jdou po mě" (sic! - pozn. ed.).

Nejsilnější ale Hejma zůstává v baladách. Na skladbě "Dejte mi anděla" má sice podíl jen částečný, neboť se jedná o předělávku Johna Primea "Angel From Montgomery", přesto lze ocenit její citlivé přepracování. Za velmi zdařilou lze považovat také písničku "Normální chlápek" s přívětivou jižanskou atmosférou.

Nahrávka vznikla ve studiu Jana Ponocného, který se postaral také o aranže a zvukovou režii a tradičně odvedl vynikající práci. Čerstvému jubilantovi tak pomohl natočit solidní počin, kvalitou srovnatelný s posledními studiovkami Žlutého psa. Ondřej Hejma do "Dárečku" otiskl kus sebe a rozhodně to není špatný poslech.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY