Pussy Riot v dechberoucím klipu "БЕСИТ / RAGE" žádají propuštění Navalného

05.02.2021 08:03 - David Věžník | foto: YouTube Pussy Riot

Nedávné zatčení lídra opozice a bývalého kandidáta na ruského prezidenta Alexeje Navalného vyvolalo protesty a demonstrace, jaké Rusko nepamatuje, a (přirozeně) následné zatýkání. Mezi demonstranty, kteří skončili v cele, je i členka Pussy Riot Máša Aljochina. Bylo jasné, že reakce zbytku skupiny na sebe nenechá dlouho čekat.

Odpovědí je song "БЕСИТ" (/ "RAGE" / "BESIT" / "VZTEK"). Agresivní electro banger napsala Naděžda Tolokonnikova společně s americkým hudebníkem Chrisem Greattim. Produkce se ujal druhý jmenovaný (který už dělal třeba s Yungbludem, Blink-182 nebo Poppy) ve spolupráci s Crazy Demxns a je to naprosto ohromující pecka, která vás doslova odpálí.

Moje nervy byly popraveny na elektrickém křesle
Teď už ti nevěřím
S policejním obuškem v žebrech
A s krví v ústech dnes zpívám

Už příští století budeme vzkříšeni
My, co tě teď tak otravujeme, ha
Jsme čím dál silnější a to tě štve
VZTEK, VZTEK

Singl je součástí alba, které kapela plánuje vydat ještě tento rok, a Tolokonnikova ho opatřila dechberoucím, epileptickým videoklipem ve vlastní režii. Natáčelo se už loni v březnu a výsledek chtěla formace původně představit světu až za pár měsíců, nečekané události ale všechno uspíšily.

"Požadujeme propuštění ruského opozičního předáka Alexeje Navalného, Máši Aljochiny z Pussy Riot a všech politických vězňů, prosíme policii, aby přestala bít protestující lidi a přidala se k nám, žádáme, aby Putin a jeho tým okamžitě opustili Kreml," stojí v popisu snímku.

Ostatně i jeho natáčení přerušila policie - třináct členů štábu zatkla a obvinila z propagace homosexuality, která v této zemi - jemně řečeno - nemá na růžích ustláno. Režisérka pár záběrů zařadila na konec videa. A je to síla.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY