Zemřela jazzová legenda Nina Simone

23.04.2003 09:53 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Nina Simone
© facebook interpreta
Bylo jí 70 let a vlastním jménem se jmenovala Eunice Waymon. Říkali jí Princezna soulu a celý svět ji znal jako Ninu Simone. Patřila k největším zpěvačkám 20. století a největší ženské pěvecké hvězdy se k ní hlásily jako k velkému vzoru. Nejčastěji byla škatulkována jako soulová zpěvačka, ačkoliv její vokální projev neznal hranic a často je také překračoval. Zemřela 21. dubna 2003.

Vyrostla v rodině se sedmi sourozenci a brzy se projevil její přirozený talent pro hudbu. Zpívala se sborem a vystudovala hru na piano. V roce 1959 se prosadila do žebříčků vlastní verzí "I Loves You Porgy", ale cesta ke slávě byla trnitá. Lemovaly jí neustálé spory s nahrávacími společnostmi a promotéry. V 60. letech hrála významnou roli při občanských protestech černých Američanů a nazpívala svoji asi nejslavnější píseň " Put A Spell On You".

Nina Simone byla neobyčejnou pěveckou osobností a také autorkou celé řady svých písní (mezi nimi třeba "My Baby Just Cares For Me!"). S oblibou si k obrazu svému předělávala písně jazzových, soulových, ale také rockových a popových autorů. Poslední léta trávila ve Francii, v roce 2001 se objevila na svém posledním koncertu v Carnegie Hall.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY