shop.musicserver.cz
Michael Krásný - 20:20

Album "20:20" Michaela Krásného dýchá poklidnou vyrovnaností

Vydáno: 01.02.2021 18:05 v sekci Recenze - Jiří V. Matýsek | foto: Archiv interpreta

Michael Krásný je jedním z těch českých muzikantů, kterým je lépe ve světě. Jazzový kontrabasista žije už osmým rokem v New Yorku, kde hraje v doprovodném bandu trumpetisty Laca Decziho. V prosinci mu, i díky úspěšné crowdfundingové kampani, vyšlo jeho druhé sólové CD s prostým názvem "20:20".

8/10

Michael Krásný - 20:20

Vydáno: 12.12.2020
Celkový čas: 43:56

Skladby: Just A Man, This Masquarade, We Found Love, Sway, Nature Boy, All Of Me, Night Voices, Spain

Vydavatel: Self-released

Aktivity opavského rodáka se ale rozhodně neomezují jen na jazz. Hrál s Ondřejem Rumlem, Danem Bártou, s formací Underground Blanky Šrůmové, s Krucipüskem či vlastním projektem Quattro Formaggi. Široký záběr i schopnost být zdatným sidemanem pro takový živel, jakým známý bouřlivák Laco Deczi bezesporu je, jsou na jeho novém sólovém albu "20:20" znát. Repertoár na následovníkovi čtyři roky starého debutu "Doing What I Do" je dílem autorský, dílem převzatý. Vedle dvojice vlastních skladeb ("Just A Man" a "Night Voices") tu tak najdeme jazzový repertoár ("Spain" Chicka Corey a Al Jarreaua, "Nature Boy" Kurta Ellinga), country ("This Masquarade" Leona Russella) nebo moderní pop "We Found Love" Rihanny a Calvina Harrise.

Tuto na pohled nesourodou směs halí Michael Krásný a jeho mezinárodní band do jednotné podoby, které by nejvíce slušel zakouřený bar někdy kolem půlnoci. Výsledek je uvolněný, příjemně vláčný, nabádá k přivření očí a snění. Rozhodně ale neuspává.

Sehraná parta muzikantů neulétává do improvizovaných výletů, pokorně slouží povědomým melodiím, které výborně fungují i v aranžích pro jazzový band. Spolehlivou rytmiku pod Krásného basovým vedením nejčastěji doplňuje klavír a kytara, na sóla se předvedou Miroslav Hloucal (trubka) a Zbyněk Polívka (saxofon).

Kontrabasista se na albu premiérově představuje i v roli zpěváka. Výběr skladeb si ušil na tělo, působí sebejistě, utáhne i klenutější melodie jako právě ve zmíněné "We Found Love" nebo "Sway". Všem songům dodává onu jazzovou uvolněnost, zároveň si je modeluje k obrazu svému.

Nazvat "20:20" sbírkou pouhých coverů by bylo rouhačské a album by to ani zdaleka nevystihovalo. Jistě, převzaté věci tvoří většinu kolekce, proti tomu nelze nic namítnout. Ale svébytné, svěží aranže dávají velice rychle zapomenout na zdrojový materiál. Krásný si se skladbami pohrál po svém a v podstatě si je přivlastnil.

Deska "20:20" hladce plyne. Drží si sevřenou atmosféru, nehraje na efekt, ale přesto dovede na těch správných místech upoutat. Dýchá vnitřním klidem a vyrovnaností, která se ostatně vtiskla i do remízy, kterou sugeruje její název. Počiny, jako je tento, jsou o to cennější, že vznikají v tak podivné době. Prostě příjemnej jazzík. Někdy je to sakra hodně.

NÁZORY
  • Developer (David, co ho všichni nesnáší ale on je miluje, 02.02.2021 06:52) Reagovat

    Udivuje mě jedno, když není český hudebník schopen se prosadit na českém trhu, že v Americe je schopen se uchytit. To je jak se mnou, do práce nechodím, vlastním developerskou firmu a dováží polské vajíčka do Německa a německé sýry na Ukrajinu. Tady jsem nula ale ve světě mně mají rádi, i když je tam nemiluji.

    • Re: Developer (Marian, 03.02.2021 00:34) Reagovat

      To máš tak. Michael Krásný vůbec není žádná nula. Je to úžasný instrumentalista a navíc výborný zvukař a producent. Hraje s Lacem Deczim, který bydlí v USA a protože tam je kolébka jazzu a uživí se tam, tak je prostě v USA a sem jezdí jen občas za kšefty. Svým uměním se ale Krásný uživí všude. Jen ten jazz není prostě mainstream.

      PS: Michael Krásný není vůbec žádná nula - já ho slyšel a viděl několikrát na koncertu Laca Decziho, kde má i Krásný dost prostoru, aby ukázal, jaký je to boží muzikant.

  • Mlácení (hynekhynek, 02.02.2021 23:03) Reagovat

    prázdné slámy.
    Dobrou noc.
    HH.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Šestice nejpamátnějších klipů ze začátků Smashing Pumpkins
Nejvíc nej: Šestice nejpamátnějších klipů ze začátků Smashing Pumpkins Kultovní Smashing Pumpkins se na svém turné "The World Is A Vampire" zastaví také v české metropoli. Před jejich koncertem, který se uskuteční 4. července v O2 universu, si připomeňme zásadní videoklipy z počátků kariéry této... čtěte zde
Vydáno: 30.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Nejvíc nej
Jugi (UDG) - Nejvíc mě naplňuje, že jsem muž mnoha profesí
Rozhovory: Jugi (UDG) - Nejvíc mě naplňuje, že jsem muž mnoha profesí S bubeníkem Jugim jsme si povídali nejen o tom, co je nového u jeho domovské kapely UDG. Pohovořil také o svých dalších aktivitách, včetně chodu bookingové agentury RedHead Music, která zastupuje významné umělce. Zamyslel se také... čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 14:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Manon Meurt - Unravel 9/10
Recenze: Fascinující "Unravel" zrcadlí niterný svět Manon Meurt Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal... čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Jelen ft. Rybičky 48 - Je lepší se opít 7/10
Video: Jelen a Rybičky 48 radí: "Je lepší se opít" a jít spát Víte, co vznikne, když zkřížíte jelena s rybičkami? Zní to jako vtip či hádanka, ale jestliže obě slova začnete velkými počátečními písmeny, výsledkem se může stát poměrně vkusně zpracovaná písnička. Songem s... čtěte zde
Vydáno: 28.04.2024 10:30 v sekci Audio / Video | Video
Mötley Crüe - Dogs of War 6/10
Video: Mötley Crüe se chtějí v novince "Dogs of War" stát nesmrtelnými. Moc se jim to nedaří Všemožnými historkami opředení glamrockoví divočáci Mötley Crüe mají svá nejlepší léta za sebou. Nicméně si nejsem úplně jistý, zda si to sami uvědomují. Místo hudby se ve spojitosti s kapelou skloňují spíše kauzy typu... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 17:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Rozhovory: Michael Krásný - Improvizace je esenciálním kořením hudby (14.02.2021 09:00)
- Baskytarista Michael Krásný zkouší štěstí jako sólista (08.12.2014 09:36)
- Fotogalerie: Rock For People v obrazech (07.07.2009 22:37)
- Naživo: Rock pro lidi, bez deště a s hvězdami (07.07.2009 22:34)
- Fotogalerie: Střípky letošního okouzlení (07.07.2009 18:25)

ALBUM TÝDNE 18/2024

Manon Meurt
Unravel

Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal producent Eddie Stevens. V podobě "Unravel" přichází vyzrálé a komplexně pojaté album.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík Prince Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Bono Rush Beyoncé Mirai Dua Lipa Lady Gaga U2 AC/DC Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu