Výlet mimo vytýčený horizont

28.04.2003 00:01 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Pražská trojka Lety Mimo přichystala na konec dubna dáreček pro své věrné - novou desku nazvanou "Euforia". Ta by měla navázat na debutovou nahrávku "2001 Space Punk", která vyšla před dvěma lety. Do jaké míry se jim to podařilo, se dočtete v naší recenzi.
8/10

Lety Mimo - Euforia

Skladby: Euforia, Superstar, Revoluce, Multifunk, Platonic, Derdiedas Adidas, Zpátky na zem, Game, Skaska, Uottokotta, Sex sport, Velbloudi
Celkový čas: 44:43
Vydavatel: BMG
První desce Letů Mimo se dalo vytknout ledasco, určitě ovšem ne zdravý elán a napěchovaná energie. Alespoň v některých písních. Především kvůli tomu se stali oblíbenou koncertní skupinou, jíž kdekdo promine nějakou tu prvoplánovou melodii, infantilní zvuk, či hloupý text. Na "Euforii" trio rozšířilo dosavadní rozhled a jeho horizont je náhle pronikavě široký.

Nejpodstatnější změnou jsou pochopitelně texty, neboť debutové verše zaváněly tak přísnou hloupostí, až z ní posluchačovy vlasy vstávaly hrůzou do pozoru. Jednak se Lety Mimo dle vlastních slov (rozhovor zde) vyvinuli, rozuměj zestárli, jako lidé, jednak je naštvaly kritické recenze, takže praštili do pera a vypsali se z osobních pocitů a emocí. A hned je to výrazně poslouchatelnější, čemuž napomáhá také barvitější zvuk, který je oproti "2001 Space Punk" rozrůzněnější. Lety Mimo totiž sáhli několikráte po akustických aranžích, elektronické hrátky tudíž dostaly jakoby větší prostor.

Naopak ryze rockových pasáží s plnými riffy ubylo, Lety Mimo vsadili na umírněnější feeling, který už tolik nedýchá punkovou ostrostí. Zato je "Euforia" ještě hravější, neboť vyvážená kombinace popu s rockem a dance music umožňuje mnohé přesahy. Multižánrovost je nejlépe patrná v písních "Derdiedas Adidas", tady je zpěv Lookyho doplněn o hip-hopovou pasáž MCs z Inside Crew, dále pak v singlu "Multifunk", který je hodně inspirován houseovým beatem, nebo v "Superstar", což je v podstatě unplugged popík. Výtečný je také duet Lookyho s Emou B z Roe-Deer ("Zpátky na zem"), potěší absurdní humoreska "Velbloudi" s hostujícím background vokálem Michala Hrůzy, nápaditý rockově trip-hopový cover písně Roe-Deer "Game" zase nechá vzpomenout na bujaré koncerty formace.

"Euforia" přiblížila Lety Mimo ještě více běžnému popovému proudu, ale nestalo se tak za cenu úbytku hudební invence. Novinka je totiž deskou vyspělejší, propracovanější a určitě komplexnější, než byla prvotina. Skupina ztratila něco z crossoverové výbušnosti, získala obratem ruky hlubší rozpětí, díky kterému už nemusí být o Letech Mimo referováno pouze jako o těch předskokanech Tří sester, ale můžeme s klidem říci, že z nich vyrostla vesele nápaditá kapela. A ta si zaslouží samostatnou pozornost.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY