Návrat superskupiny Liquid Tension Experiment stvrzuje klip "The Passage of Time"

25.01.2021 17:11 - Jiří V. Matýsek | foto: Facebook interpreta

Pro mnohé prog-metalové fanoušky je název superskupiny Liquid Tension Experiment ztělesněním snů to tom, kdo z aktuální stylové první ligy by se měl v jedné formaci potkat. Jejími členy jsou totiž bubeník Mike Portnoy (ex-Dream Theater, Sons Of Apollo, The Winery Dogs), basák Tony Levin (King Crimson, Peter Gabriel) a dvojice John Petrucci (kytara) a Jordan Rudess (klávesy), kterou spojuje působení v Dream Theater.

Společně vydali krátce po sobě (v letech 1998 a 1999) dvě ceněná alba a pak se nad nimi i přes občasná společná, byť většinou nekompletní setkání zavřela voda. Změna nastala až v prosinci loňského roku, kdy čtveřice ohlásila návrat a nové album. A asi za to trochu může celosvětová pandemie koronaviru, ale dvaadvacet let toužebně očekávaná kolekce "LTE3" vyjde 26. března 2021. A na světě je i první singl, skladba "The Passage of Time".

"Byla to první nová píseň, na které jsme spolu od návratu pracovali. Když jsme ji dokončili, najednou jsme znovu objevili ten skvělý pocit ze společné tvorby. Najednou jsme věděli, že jsme udělali něco skvělého a že to bude vážně dobrá deska. Tenhle song, myslím, skvěle reprezentuje naše skladatelské snahy," popisuje kytarista John Petrucci. "Je to, myslím, skvělá ochutnávka pro posluchače, protože kombinuje velkou spoustu hudebních složek, které dělají hudbu Liquid Tension Experiment tolik unikátní," dodává Mike Portnoy.

A nezbývá než mu dát za pravdu. Ve více než sedmi minutách opusu "The Passage of Time" se potkávají čtyři výrazné osobnosti, každá přispívá svým dílem do celku, který má v sobě skupinový tah. To dokazuje i doprovodné video, které barevnými psychedelickými obrazci propojuje záběry na všechny čtyři muzikanty hrající ve svých domácích studiích. Ačkoliv má každý z nich dost prostoru pro prezentaci svého umu, výsledek nesklouzává k prázdné exhibici. Snad se tento dojem podaří udržet na ploše celého alba.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY