Vypsaná fiXa uctívá smutnohrou "Ester jede pryč" památku Židů

19.01.2021 10:14 - Hana Bukáčková | foto: Archiv interpreta

Vypsaná FiXa drží slovo a pokračuje v pravidelném zásobování novinek. Aktuálně vypouští do světa další klip z desky "Kvalita". Natočila ho k songu "Ester jede pryč".

"Když jsem před mnoha lety bydlel v San Piegu přímo v centru na kulatým rohu, tak jsem z okna koukal na místo, kde kdysi stála židovská synagoga. Postavili ji v roce 1878. Vypadala zajímavě - skoro až magicky. Škoda, že nevydržela. Její osud bohužel korespondoval s osudem místních Židů, který v roce 1942 odvezli do koncentráků, kde je povraždili. Zpátky se jich vrátilo jen pár. Synagoga stála dál, ale neměl ji kdo používat. Co nedokázali Němci, zvládli komunisti. Stavba sešla a nakonec byla v roce 1959 zbourána. Klasický komunistický dno. Celosvětová hrozba sionismu a další ty srágory z padesátejch let. Hehe. Nezbylo nic," rozkrývá smutný, nostalgický příběh frontman kapely a autor písně Márdi.

Vše v něm nakonec dozrálo až před nahráváním alba. "Točil jsem tam jednu nenápadnou kytaru - spíš vybrnkávání - a cítil zvláštní chvění. Seděl jsem v raketě, která se rozvibrovala, a vypadalo to, že někam odstartuje, ale na poslední chvíli zůstala tam, kde je. To byly asi důvody a mžitky kolem vzniku písně 'Ester jede pryč'. Největší důvod byl asi celkovej pocit po zjištění dalších podrobností celýho příběhu a taky jedno probuzení uprostřed noci. Nebyla to lehká doba - představoval jsem si, jak bych se asi cítil já, kdyby někdo řekl: 'Teď vezmeš svou rodinu, vezmeš si pár věcí a už se nikdy nevrátíš.' Pravděpodobnost, že to přežijete, je miniaturní. V poslední době mě potěšily zprávy, že tenhle příběh snad v našem městě úplně nezapadne, protože existuje plán pietní vzpomínky. Tak uvidíme, jestli to ti nahoře pro ty v nebi a nejen pro ně dotáhnou," doufá zpěvák.

Za klipem stojí, jak už je v poslední době tradicí, Mejn. Tentokrát využil animaci v kombinaci se záběry na skupinu. Vzniklo tak vkusné uctění památky, které pomáhá uvědomit si krutost historických událostí a osudu zatracovaných lidí, kteří bez přičinění doplatili na svůj původ.

Za povšimnutí stojí spojení "vylítly z oka můry", které je dle mého nenápadným rýpnutím do vizí jednoho tuzemského politika...



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY