Banda Tři sestry si na album "Sex drógy rokenról" vypůjčila punkové hity

14.01.2021 17:15 - Ondřej Hricko | foto: Tři sestry

Lou Fanánek Hagen, lídr oblíbené stálice české rockové scény Tři sestry, patří mezi ty hlasitější kritiky protipandemických omezení. Kromě podpory Daniela Landy a jeho Blanického manifestu se ale rozhodl využít čas také nahráváním nové desky. "Sex drógy rokenról" nabízí počeštělé předělávky mnoha známých punkových hitů.
7/10

Tři sestry - Sex drógy rokenról

Skladby: Ať seš punk, A já chci bejt jak tvůj pes, Dávaj pár točenejch, Dříve než na Kovárnu, Igelitku i legitku, Já jsem Aleš, Klakson, Nosí smůlu, Piva a retko v ruce, Sex drógy rokenról, Vodka mě straší, Zbejvá tu rum a sparty
Vydáno: 15.12.2020
Celkový čas: 36:35
Vydavatel: Warner Music
Poslední album Tří sester "¡Svobodu ředkvičkám!" vyšlo před dvěma lety a přineslo klasickou sesterskou rytmiku. Novinka "Sex drógy rokenról" má v sobě onu typickou poetiku pubů a pijatik také. Vůbec poprvé ve své historii se ale jedná o nahrávku plnou předělávek.

"V osmdesátých letech jsme se scházeli každý pátek na Kovárně, vyměňovali si magnetofonové kazety s novými objevy z punkové a novovlnné scény, které jsme sehnali ve svých osobních kolektivech ve školách a pražských hospodách. A tak jsme tenkrát i my začali zkoušet hrát něco podobného, s texty z našeho života, tedy především o hospodách, životě v nich a neúspěších skloubit vztah s dívkou s kalením," uvádí v jednom ze svých rozhovorů frontman skupiny Lou Fanánek Hagen, a vysvětluje tak inspiraci k natočení alba coverů.

Téměř společně s ním kapela vydala také třídiskovou kompilaci nazvanou "Platinum Maxxximum", na níž v úplném závěru zazní skladba "Ať seš punk", mimo jiné také otevírák novinky. Původně se jedná o hit punkové skupiny The Professionals "Mods Skins Punk". Slušná vypalovačka s jednoduchým, ale úderným textem se sice stala singlem, ale nejlepší momenty nabízejí jiné kusy.

Hospodsky mile vyznívá "Dávaj pár točenejch" od The Varukers, která velmi připomíná počátky Tří sester v období přelomové desky "Alkáč je největší kocour". V textu samozřejmě Fanánek neopomene zmínit svou oblíbenou destinaci Kovárnu. Cestu k ní rockeři odkládají v písni "Dříve než na Kovárnu" jen kvůli další legendární hospodě Na Bábě. V nostalgicky pojaté punkové pecce vzpomínají také na zesnulého člena Františka Sahulu.

Ovšem ne všechny covery se povedly. Hit Die Toten Hosen "Hiers Kommt Alex", přepracovaný na "Já jsem Aleš", spíš než zdařilé přepracování připomíná pokusy Těžkýho Pokondru, kterému mnoho textů napsal právě lídr pražské formace.

Naštěstí většina materiálu má určitou kvalitu a při jeho poslechu vás spíš pobaví, než že byste se museli cítit vůči autorům trapně. Fanánek si tak i přes ohromné množství skladatelských výtvorů a ještě větší porci vypitých piv a pálenek dokáže udržet vtip a schopnost podchytit kapelní atmosféru. Ostatně jak sám říká, album "Sex drógy rokenról" má evokovat staré časy. To se Třem sestrám povedlo - nahráli zcela nečekaně jeden ze svých nejautentičtějších počinů posledních let.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY