Kryštof a Karel Gott si společně podmanili rádiový éter, Jaromír Nohavica kraloval vánočním prodejům alb

23.12.2020 08:00 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Dalo se to očekávat - těsně před příchodem Ježíška převzala vedení v českých rádiích spolupráce skupiny Kryštof a Karla Gotta "Vánoční". Pod stromečkem letos hudební fanoušci nejspíš nejčastěji najdou desku "Máma mi na krk dala klíč" Jaromíra Nohavici, která vítězí v albovém žebříčku.
Karel Gott a Kryštof - Vánoce
© Universal
RÁDIA - První místo v rádiích sice hlásí změnu, nevyvolává však v žádném případě údiv. Spojení Kryštof a loni zesnulého Karla Gotta v písni "Vánoční" nemohlo přinést nic jiného než hit těchto svátků. Po dvou týdnech na stříbrné příčce je z toho premiérové zlato. Těžko odhadovat, zda budou dramaturgové držet singl ve vysílání ještě po Novém roce, nebo se k němu znovu vrátí až před příštími Vánocemi.

Mirai kralovali pořadí s "I přes to všechno" celkem čtyři týdny a mají slušnou šanci se na jedničku ještě vrátit. Pro tentokrát se však musejí spokojit s dvojkou.

Na číslo tři si výrazně polepšili Sigala a James Arthur s "Lasting Lover" - minule jim patřila až jednačtyřicátá pozice. Na tvorbě skladby, která triumfovala ve skotském žebříčku a v tom britském byla nejvýše desátá, se podílel i písničkář Lewis Capaldi. Pozorným posluchačům neunikne, že tvůrci využili také samplu "Time To Pretend" od MGMT.

Do první desítky se poprvé podívali Clean Bandit s Mabel a 24kGoldnem. Jejich "Tick Tock" se oproti minulému kolu zlepšil hned o jednadvacet míst a nově bere pětku. Devítkou vylepšují své maximum Support Lesbiens s "White Lines" a do top ten se propracoval také mladý český zpěvák Tomáš Chudoba alias Timmy White. S "Never Stop Trying" zakotvil právě na desátém řádku.

Ve druhé desítce najdeme několik vánočních hitů. Jedenáctá nejpřehrávanější byla v uplynulém týdnu Ewa Farna přející nám "Vánoce na míru", pro "Last Christmas" od Wham! je dokonce třináctka po všech těch letech vůbec nejlepším výsledkem v hitparádě. Také Mariah Carey s "All I Want For Christmas Is You" nikdy nedosáhla vyššího umístění než aktuální čtrnáctky. Ještě lépe si její klasika z devadesátých let vede v zahraničí - britský a americký žebříček v těchto týdnech dokonce opanovala.

Nejlépe umístěnou novinku obstaral Harry Styles. "Golden" je už pátý singl ze zpěvákovy mimořádně úspěšné druhé sólovky "Fine Line", která se i po roce od vydání drží v popředí světových hitparád. V našich rádiích začíná song jako osmatřicátý nejpřehrávanější.

Na sedmdesátém druhém řádku odstartoval liverpoolský hudebník Banners se "Someone To You". Na přelomu osmé a deváté desítky pak došlo téměř ke shodě jmen dvou českých interpretek. Osmdesátku si se "Someone New" zabrala Dominika Hašková vystupující se svou kapelou jako DOMI, hned za ní následuje finalistka poslední SuperStar Dominika Lukešová alias Dommi s písní "Beyond The Stars".

Top 10 ČR - rádia:
  1. Kryštof feat. Karel Gott - Vánoční
  2. Mirai - I přes to všechno
  3. Sigala feat. James Arthur - Lasting Lover
  4. Miley Cyrus - Midnight Sky
  5. Clean Bandit feat. Mabel & 24kGoldn - Tick Tock
  6. Nea - Some Say
  7. Jelen - Jediný, co chci
  8. Chinaski - Báseň
  9. Support Lesbiens - White Lines
  10. Timmy White - Never Stop Trying


Jaromír Nohavica - Máma mi na krk dala klíč
© nohavica.cz
ALBA - Po většinu podzimu musely být hudební obchody zavřené, v prosinci už do nich ale Češi konečně mohli vyrazit pro vánoční dárky. A vypadá to, že nejčastěji z nich odcházeli s cédéčkem Jaromíra Nohavici. Deska "Máma mi na krk dala klíč" totiž dokázala v předvánočním týdnu porazit i během roku bezkonkurenční nahrávky tuzemských rapperů.

Další příčky na stupních vítězů už si však zástupci rapu sebrat nenechali. "Barvy" Viktora Sheena uhájily stříbrnou pozici, na bronz se po dvou vítězstvích propadl Yzomandias s titulem "Prozyum". Tyto interprety může těšit, že zatímco prodej fyzických nosičů nejspíš soupeřům z jiných žánrů po svátcích klesne, jejich publikum bude nadále streamovat ostošest.

Aspiranti na další časté dárky od Ježíška se seřadili za top trojkou. "Dvě slunce" Anety Langerové tentokrát svítí na čtyřce, zpět mezi elitu se vrátil Škwor s albem "Tváře smutnejch hrdinů". Šestku si zapsali AC/DC zásluhou "Power Up" a na sedmičku si dramaticky polepšil Karel Gott. Jeho "Bílé Vánoce" získaly za jediný týden hned šedesát míst k dobru.

Jedinou novinku první desítky najdeme na osmičce. Taylor Swift nenavázala s "evermore" na červencové vítězství "folklore". Konkurence je zkrátka jiná uprostřed letní okurkové sezóny a v hudebně nabitém závěru roku. Co naplat, navzdory nadšenému přijetí obou letošních řadovek se americká zpěvačka stále těší mnohem větší popularitě ve své domovině než v Evropě. Čeští fanoušci navíc zatím neměli možnost dostat se k fyzickým nosičům s aktuální nahrávkou.

Na padesátou čtvrtou příčku se rok po skonu Marie Fredriksson probojovali Roxette s obsáhlým boxem pro fanoušky "Bag Of Trix". Ten nabízí řadu raritních nahrávek vydaných ve formátech 3CD a 4LP. Většina z nich navíc prostřednictvím tohoto kompletu vyšla úplně poprvé.

Top 10 - alba:
  1. Jaromír Nohavica - Máma mi na krk dala klíč
  2. Viktor Sheen - Barvy
  3. Yzomandias - Prozyum
  4. Aneta Langerová - Dvě slunce
  5. Škwor - Tváře smutnejch hrdinů
  6. AC/DC - Power Up
  7. Karel Gott - Bílé Vánoce
  8. N Taylor Swift - evermore
  9. Ca$hanova Bulhar - Thug Love Sofia
  10. Nik Tendo - Restart & Lunazar

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 51. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY