Bob Dylan prodal svá autorská práva za 300 milionů dolarů. Mezi muzikanty není jediný

10.12.2020 16:24 - Jiří V. Matýsek | foto: Columbia Records

Autorská práva na vlastní tvorbu patří k tomu nejlukrativnějšímu, co může muzikant vlastnit. Je proto překvapivé, když se je někdo rozhodne prodat, a de facto se tak zbavit vlivu na to, jak se bude s jeho tvorbou nadále nakládat. Čerstvě tak přesto učinil Bob Dylan. Legendární hudebník prodal autorská práva na své skladby společnosti Universal Music Publishing. Podle New York Times balík obsahuje více než šest set položek a label jej koupil za 300 milionů dolarů.

Dylan ale rozhodně není v tomto kroku osamocený. Před časem prodala osmdesát procent svého katalogu zpěvačka Fleetwood Mac Stevie Nicks, řekla si za ně 100 milionů dolarů.

Pro kupující je to samozřejmě velice výnosný byznys. Mezi největší hráče na tomto trhu patří londýnská společnost Hipgnosis Songs Fund. Hodnota jejího majetku je vyčíslena na 1,66 miliardy dolarů. Ve svém katalogu má firma kapely jako Journey nebo Blondie, kytaristu Bon Jovi Richieho Samboru, Nikkiho Sixxe nebo Stevea Winwooda.

Zásadní je ovšem otázka, co umělce k tomuto bezpochyby nelehkému kroku vede. David Crosby (z Crosby, Stills & Nash či The Byrds), který se k tomuto kroku rovněž odhodlal, na Tiwtteru napsal: "Nemůžu se věnovat své práci a streamování mě okrádá. Mám hypotéku a rodinu, musím se o ně starat, takže to byla moje jediná možnost. Věřím, že ostatní to cítí podobně."

Tento krok je důsledkem proměny, kterou do hudebního průmyslu přinesly streamovací služby. Hlavním příjmem hudebníků už tak není prodej nosičů, ale živé koncerty spojené s prodejem merchandise. Koncertní možnosti jsou kvůli celosvětové pandemii koronaviru značně omezené - ne-li nemožné -, a situace muzikantů tudíž vyžaduje jiná řešení. Prodej práv je nejen rychlým způsobem, jak si finančně vypomoci, má rovněž výhody v delším časovém horizontu. Výrazně se totiž zjednodušuje licencování hudby pro použití ve filmech, seriálech nebo počítačových hrách.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY