Metallica v mongolštině: The Hu předělali "Sad But True"

09.12.2020 09:34 - Jiří V. Matýsek | foto: Better Noise Music

Jedním z nejexotičtějších fenoménů, které se v posledních letech prosadily na světové scéně, je bezesporu mongolská formace The Hu. Specifická kombinace tradičních nástrojů a hrdelního zpěvu s rockovou až metalovou energií zaujala nejednoho fanouška a čtyřčlenná skupina (na koncertech posílená na dvojnásobek) se stala vítaným hostem řady letních festivalů (včetně našeho Rock For People). Neméně úspěšní byla i na svém sólovém turné - pražský koncert, který kapela na začátku tohoto roku odehrála v pražském Lucerna Music Baru, se vyprodal velice rychle.

A ačkoliv rok 2020 vystupování příliš nepřeje, tahle úderka pokračuje v krasojízdě. Vydala přepracovanou verzi své starší písně "The Wolf Totem", na níž si zahostoval Jacoby Shaddix z Papa Roach, natočila titulní skladbu k počítačové hře "Star Wars Jedi: Fallen Order". A nyní vypustila do světa předělávku songu "Sad But True" nikoho menšího, než je legendární Metallica.

The Hu to vzali skutečně z gruntu. Slavnou písničku nejen že převedli do svého stylu, kterému dominují lidové smyčcové nástroje - byť tady si neskrývaně pomohli i riffy elektrických kytar -, ale navíc opatřili textem v mongolštině. Jak sami muzikanti v krátkém textu na konci videa uvádějí, jejich cover je způsobem, jak americké formaci poděkovat za to, jak pomohla ovlivnit nejen je, ale i miliony dalších lidí na celém světě.

"Sad But True" vyšla původně na eponymním - takzvaném černém - albu Metallicy a ani v podání mongolských válečníků neztratila nic ze své síly. Vznikl k ní i videoklip, který si pohrává s motivy mongolské mytologie a tamním šamanismem. Vše se prolíná se záběry na samotnou skupinu.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY