Grandson na "Death Of An Optimist" míchá žánry, jako by se nechumelilo. A jde mu to skvěle

12.12.2020 08:30 - Ondřej Hricko | foto: facebook Grandson

Kanadsko-americký hudebník Jordan Edward Benjamin je jedním z hlavních představitelů současného žánrového crossoveru, kde hranice nebo stylové mantinely neexistují. Je libo rock, punk, rap, r'n'b nebo silné popové melodie? Grandson na svém prvním albu "Death Of An Optimist" nabízí všechno.
9/10

Grandson - Death Of An Optimist

Skladby: Death Of An Optimist // Intro, In Over My Head, Identity, Dirty, I Don't Feel Right, Left Behind, The Ballad Of G and X // Interlude, We Did It !!!, WW3, Riptide, Pain Shopping, Drop Dead, Welcome To Paradise
Vydáno: 04.12.2020
Celkový čas: 38:01
Vydavatel: Fueled By Ramen
Celých šest let trvalo, než se Grandson odhodlal k vydání plnohodnotného debutu. Vědět o sobě ale dával během posledních let intenzivně. Má na krku hned několik EP a celou řadu úspěšných hitů. Prvotinu "Death Of An Optimist" ovšem překvapivě netvoří skladby a singly z épéček, ale ryze nový materiál.

Jordan Edward Benjamin toto album věnoval bitvě mezi odevzdaností a pokračováním v boji. Každá z dvanácti písní se věnuje variaci na toto společensko-psychologické téma, jehož zpracování vyznívá velmi moderně a zároveň nijak tendenčně. Autor se věnuje politice, psychickým problémům i sociálnímu rozvrstvení. Nejde přitom jen o depresivní poslech, hlavní je onen souboj o naději. Grandson je sympatický básník a se slovy si hrát rozhodně umí.

Tematicky vyčnívá kritická "Dirty", cílená na apel před americkými volbami ("Máte ve svém srdci dostatek lásky, abyste si mohli zašpinit ruce?"), a úderná "We Did It !!!", vysmívající se napřímo Donaldu Trumpovi. Ta svou kazatelskou dikcí připomene to nejlepší ze zuřivosti Ala Jourgensena z Ministry.

Benjamin ohýbá žánry neskutečnou samozřejmostí a přirozenou autenticitou, výsledek je tak neobyčejně atraktivní a má šanci zasáhnout posluchače napříč styly. V jeden moment slyšíme hardcorovou agresi a punkovou přímočarost, v jiný moment je obratem vystřídají popová hitovost a hiphopová dikce. Všechny muzikantovy polohy jsou uvěřitelné a nenásilné. V mnohém dotahuje koncepty, které načrtli jeho kolegové Twenty One Pilots nebo Yungblud.

A nejsilnější momenty? Vlastně všechny. Grandson sází hit za hitem a těžko z nich vybrat nejlepší. Zábavné jsou jak jeho elektroničtější hrátky v hlukově epické "Pain Shopping" či v pop-rockové diskotéce "In Over My Head", tak zuřivější tón v "Riptide" nebo rapový kus s téměř metalovými kytarami "WWIII". Závěrečná naléhavá "Welcome To Paradise" je pak efektním hořkosladkým zakončením za opravdu výbornou nahrávkou, plnou inovativních skladatelských nápadů. "Death Of An Optimist" je moderní deska, jak má být.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY