"Bad Ideas" vrací kapelu Band of Heysek nejen do Ameriky, ale i k vlastním kořenům

07.12.2020 18:15 - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

Ne vždy všechno klape podle plánu. S koncerty to u brněnského bluesového úkazu Band of Heysek letos nedopadlo, povedlo se ale vydat dvě alba. Obě, tedy jak "Juke My Joint", tak nové "Bad Ideas", vznikla během výletu skupiny do USA za přispění místních muzikantů. Jaký je druhý vstup do delty Mississippi?
8/10

Band of Heysek & Kenny Brown - Bad Ideas

Skladby: Wreckin' It Up, Make My Day, Get Me Out Of Here, I'm Glad I Met You, It Might Get Lost, Get My Place, Bring Me My Medicine, Free Wind, Fever And Bad Ideas
Vydáno: 6.11.2020
Celkový čas: 41 minut
Vydavatel: Indies Scope Records
Okolnosti výletu brněnského tria Jan Švihálek (kytara, zpěv) - Bob Sabolovič (basa) - Lukáš Kytnar (bicí) do míst, kde má blues své kořeny a kde se stále hraje ve své velmi autentické podobě, jsme popsali v recenzi na album "Juke My Joint". Na něm Band Of Heysek spojil síly s R. L. Boycem, muzikantem, který se může chlubit i nominací na Cenu Grammy. A ten si pro sebe desku tak trochu ukradl: dal jí hlas i kytarovou techniku a texty Honzy Švihálka si při natáčení průběžně upravoval po svém.

Aktuální kolekce "Bad Ideas" je tak v mnohém více hejskovská, byť i zde se do nahrávání v nepřeslechnutelné míře zapojil místní host. Tentokrát to byl slide kytarista Kenny Brown a albu vtiskl jakousi pečeť autenticity. Pro samotnou formaci je výsledné dílo jistým návratem k duchu debutu "Shovel & Mattock", k rezavému, špinavému zvuku, který považuje nevycizelovanost za klad. Pozitivně se na něm projevilo opět velice rychlé natáčení, při němž nezbývalo příliš mnoho místa k pozdějším úpravám a studiovým kouzlům.

Tam, kde repetitivní a monotónní charakter "Juke My Joint" místy přece jen trochu unavoval, je novinka výrazně barevnější, co se týče temp i nálad. Úvodní "Wreckin' It Up" tak neodolatelně šlape, jinde se Hejsci opět pouští i do psychedelických nálad ("Get Me Out of Here") nebo se otřou o rock 'n' roll ("Free Wind"). Variabilita je rozhodně ku prospěchu věci.

"Bad Ideas" dýchá tou samou energií, kterou druhá řadovka "I'm Glad I Met You" trochu obrousila. Jde na melodickou a rytmickou dřeň, nechvátá, ale spolehlivě se valí kupředu, bez zatáček a výraznějších zpomalování. Rez je na povrchu, ovšem jen jako nezbytná patina a znak autenticity. Namazaný stroj jménem Band of Heysek dobře šlape i nadále.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY