shop.musicserver.cz
Korupce, bílí muži a málo vagín aneb Kdo smí dostat Grammy

Korupce, bílí muži a málo vagín aneb Kdo smí dostat Grammy

Vydáno: 27.11.2020 12:15 v sekci Na okraj - Simona Knotková | foto: Republic Records

Zatímco dřív se hudebníci do užšího nominačního výběru Grammy nedostávali jednoduše proto, že podle hodnoticí akademie někdo vytvořil lepší dílo než oni, dnes za to může rasa, pohlaví nebo korupce. Také vyhlášení nominací pro nadcházející 63. ročník Grammy Awards se neobešlo bez dramat.

The Weeknd - After Hours
© facebook interpreta
Jedním z nejhlasitějších kritiků čerstvě zveřejněné nominační listiny se stal The Weeknd, jehož čtvrtá studiová nahrávka "After Hours" se nedočkala jediného zářezu. "Ceny Grammy zůstávají zkorumpované. Dlužíte mně, mým fanouškům i celému hudebnímu průmyslu transparentnost," vyřkl zpěvák nad cenami nemilosrdný ortel na svém Twitteru.

Na nekalé praktiky akademiků upozornila ve svém tweetu taky Nicki Minaj. Ta letos sice nebyla nominována, ale dodnes se nemůže vzpamatovat z toho, jak jí v roce 2012 kapela Bon Iver ukradla cenu za nejlepšího nového interpreta. "Nikdy nezapomenu na to, jak mi v Grammy nedali cenu za nejlepšího nového umělce, přestože jsem měla sedm songů v Billboardu najednou a lepší první týden než kterákoliv jiná rapperka za poslední dekádu, což inspirovalo celou generaci. Dali to bílému muži Bonu Iverovi (sic)," napsala na sociální síť. A že Minaj bude o útlaku žen něco vědět - vždyť je vdaná za sexuálního násilníka a vraha.

To americká R&B zpěvačka Teyana Taylor má pro změnu anatomický problém. V kategorii nejlepšího R&B alba, kam se mohla teoreticky umístit s letošním "The Album", je sice vše barevně správně (čti: jsou tam samí afroameričtí hudebníci), ale zato tam vidí jenom samé dicky, takže by se cena podle ní prý klidně mohla přejmenovat na mužské R&B album. Mezitím jsou v kategorii nejlepší rockový výkon poprvé v historii nominovány samé ženy. Ale proti tomu už nikdo nic nenamítá. Což je samozřejmě v pořádku - oceňovat se mají interpreti podle svých kvalit, ne podle toho, co mají mezi nohama. Zkuste si ale představit, jaké pozdvižení by mezi genderovou policií způsobilo, kdyby byly nominace ryze mužské. Co si z toho máme vzít? Že rovnocennost je důležitá pouze tehdy, pokud jsou v nevýhodě ženy?

Umělci, kteří na Twitteru běsní, že nebyli vybráni, jako by ostatním kolegům vzkazovali: "Jsem lepší a zasloužím si to víc než ty." Copak si každý interpret - nejedná-li se vyloženě o produkt vytvořený armádou producentů - nemyslí o svých deskách to samé, co The Weeknd? Předpokládám, že každý do lisovny disků odevzdává materiál, za kterým si stoprocentně stojí, a tudíž každý může být právem naštvaný, že na něj porota nějaké ceny zapomněla.

Osobně mi v letošním seznamu nominovaných na album roku chybí kupříkladu poslední nahrávka Michaela Kiwanuky "KIWANUKA", která si vysloužila pouze nominaci v kategorii nejlepší rockové album. Možná by také tento muzikant měl napsat emotivní tweet a obvinit hudební akademii, že raději dala přednost privilegované bílé ženě Taylor Swift. Jeho kolekce je nadčasovým dílem, v Británii si letos vysloužila prestižní Mercury Prize, takže všechno to určitě musí být podvod.

A tak bychom mohli pokračovat dál. Do užšího výběru se dostalo pouze osm desek, ale skvělých, úžasných, významných, nezapomenutelných počinů vyšlo za uplynulý rok mnohonásobně víc. Které z nich byly úplně nejlepší? Univerzální pravda neexistuje, existuje jen unikátní hudební vkus každého jednotlivce. Říct, že je něco zkorumpované, a nemít k tomu žádný důkaz, tvrdit to jenom proto, že si to myslím já, je dětinská a absurdní reakce, která popírá samotnou podstatu hudebních ocenění.

Zkouším si představit, jak to podle Nicki Minaj asi vypadá během takového určování vítěze: "Hele, tahle Nicki Minaj natočila úplně super věc, tolik úsilí a práce do ní vložila, úplně s ní zbořila žebříčky prodejů, holka šikovná. Hm…, ale je to černoška. Takže to dáme raději Bon Iver. Jsou sice nudní a nikdo je nezná, ale jsou to bílí chlápci."

Vytváření nominací by podle některých poté mohlo vypadat následovně: "Tak, letos natočilo nejlepší popovou skladbu těchto pět bělošských zpěvaček, ale aby to bylo vyvážené a nikdo se neurazil, tyhle tři nejlepší vyřadíme a dáme tam raději jednu černošku, jednoho muže a jednoho transgender umělce."

Kdo vůbec stojí o nominace a ceny, které jsou dávány jenom proto, aby se plnily genderové a rasové kvóty? Podle nadšení, které zavládlo nad novými pravidly Oscarů, očividně spousta lidí. Je na zamyšlení, jestli to má ještě něco společného s údajně nejsvobodnějším povoláním - uměním.

Mimochodem, už jste slyšeli, že hudební dějiny letos přepsala také Beyoncé, která se s devíti šancemi na Grammy stala nejvíce nominovanou ženou všech dob? Po upřímné gratulaci zbývá jen jízlivě dodat: snad z toho nějaké ty gramofonky vytříská. Jinak Twitter pod náporem bojovníků za sociální spravedlnost zase spadne.

NÁZORY
  • olol (jarecek, 27.11.2020 12:37) Reagovat

    A že Minaj bude o útlaku žen něco vědět - vždyť je vdaná za sexuálního násilníka a vraha.

    .. to se povedlo

    jinak k tomu uz snad muzu jen prihodit muj oblibenej forek ze simpsons:

    "LEGAL DISCLAIMER: Mr. Simpson's opinions do not reflect those of the producers, who don't consider the Grammy an award at all."

    .. a kvoty nakonec taky budou .. jako u oscaru:
    www.oscars.org/news/academy-establishes-representation-and-inclusion-standards-oscarsr-eligibility

    ale at se ta neo-komousska luza klidne posere .. whatever. ja uz to tady nejak doklepu.

  • the weeknd (libena, 27.11.2020 12:41) Reagovat

    když už je řeč o cenách, nominacích, the weekndovi - proč nenapíšete alespoň stručné info o american music awards, které se tento týden udělovaly? tady třeba the weeknd ceny dostal - a podle mě zaslouženě.


  • Svatá pravda (JohnyRnR, 27.11.2020 12:46) Reagovat

    Jediné, co má smysl, je korektňáky neposlouchat a nesledovat jejich Oscary, Grammy a podobné zbytečnosti. Kvalita si cestu najde i bez nich a je jen na nás, abychom si následně my našli ji.

  • jenze (Anonym, 27.11.2020 15:04) Reagovat

    ale co se tyce weeknda to je opravdu vice nez podivne, blinding lights se drzi v top 10 rekordne dlouho, album bylo kritiky hodnoceno skvele... narozdil od nominovanych changes od mustina

  • ... (strom-z, 27.11.2020 15:11) Reagovat

    dobrej článek :)
    koukal jsem do tý "diskuze" pod tweetem Nicki a IQ mi kleslo asi o 50%...
    jinak nemyslim si, že jsou stížnosti minorit ve všech případech mimo, jistý podvědomý "biasy" určitě existujou a pokud bude dejme tomu porota z 80% bílá, je možný, že může prostě lehce inklinovat k podobnejm umělcům, stejně jako kdyby byla porota 80% černá/asijská...
    nicméně že se Nicki pokouší trefovat zrovna do Bon Ivera je opravdu na facepalm.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 17/2024 - od Pet Shop Boys přes Justice po St. Vincent
Nové desky 17/2024 - od Pet Shop Boys přes Justice po St. Vincent Ačkoli novinkám tohoto týdne vévodí hlavně Pet Shop Boys, St. Vincent, Jess Glynne či Justice, poměrně silné zastoupení nabízí i domácí scéna s oceňovanými Manon Meurt, Hlaskontrabas Oktet, Livin Free, Karlem Markytánem či... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 12:00 v sekci Novinky | Nové desky
David Guetta feat. OneRepublic - I Don’t Wanna Wait 6/10
Video: David Guetta oprášil hit moldavských O-Zone. Do "I Don't Wanna Wait" si pozval OneRepublic Francouzský DJ a producent David Guetta si v poslední době celkem libuje v předělávání devadesátkových hitů do nového kabátu. Vcelku slušně se popral s remixem starého hitu La Bouche "Be My Lover", minulý rok všechny pobláznil... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 08:40 v sekci Audio / Video | Video
Šestice nejpamátnějších klipů ze začátků Smashing Pumpkins
Nejvíc nej: Šestice nejpamátnějších klipů ze začátků Smashing Pumpkins Kultovní Smashing Pumpkins se na svém turné "The World Is A Vampire" zastaví také v české metropoli. Před jejich koncertem, který se uskuteční 4. července v O2 universu, si připomeňme zásadní videoklipy z počátků kariéry této... čtěte zde
Vydáno: 30.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Nejvíc nej
Jugi (UDG) - Nejvíc mě naplňuje, že jsem muž mnoha profesí
Rozhovory: Jugi (UDG) - Nejvíc mě naplňuje, že jsem muž mnoha profesí S bubeníkem Jugim jsme si povídali nejen o tom, co je nového u jeho domovské kapely UDG. Pohovořil také o svých dalších aktivitách, včetně chodu bookingové agentury RedHead Music, která zastupuje významné umělce. Zamyslel se také... čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 14:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Manon Meurt - Unravel 9/10
Recenze: Fascinující "Unravel" zrcadlí niterný svět Manon Meurt Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal... čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer (27.04.2024 08:00)
- Video: Taylor Swift chce v novince "Fortnight" vraždit. Doprovodný klip opět i režírovala (25.04.2024 08:42)
- Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride (24.04.2024 10:00)
- Přes 300 milionů streamů. Tolik jich na Spotify nasbírala novinka Taylor Swift během prvního dne (23.04.2024 13:09)
- Nová deska Taylor Swift trvá dvě hodiny a obsahuje jedenatřicet songů (19.04.2024 10:31)
- Nezajímavá Taylor Swift, vysloužilá Lana... Courtney Love si vzala na paškál kolegyně (16.04.2024 18:22)
- Taylor Swift se dostala na seznam dolarových miliardářů magazínu Forbes (16.04.2024 13:41)
- Mezi rappery se do české albové top desítky vetřela countryová Beyoncé (11.04.2024 08:00)
- Recenze: Beyoncé dosáhla svého. Countryové album "Act II: Cowboy Carter" je další ukázkou jejího perfekcionismu (10.04.2024 18:00)
- "Útok na lidskou kreativitu musí skončit," píší Billie Eilish, Pearl Jam i Robert Smith a bouří se proti AI (05.04.2024 10:48)

ALBUM TÝDNE 18/2024

Manon Meurt
Unravel

Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal producent Eddie Stevens. V podobě "Unravel" přichází vyzrálé a komplexně pojaté album.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Bono Rush Beyoncé Mirai Lady Gaga Dua Lipa AC/DC U2 Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu