"The First Time Ever I Saw Your Face" v podání Jamese Blakea je dechberoucí

22.11.2020 14:32 - Dan Hájek | foto: James Blake

Rok 2020 je pro něj obdobím neutuchajícího tvůrčího procesu: nespočet live streamů, natočených coverů, nových tracků a k tomu ípíčko "Before", které James Blake vydal v půlce října. Vedle toho šel do blond barvy vlasů a aktuálně pokračuje v nahrávání předělávek podle dlouhého seznamu, který mu sestavili jeho fanoušci na Twitteru. Nejnovějším přírůstkem je legendární "The First Time Ever I Saw Your Face".

Skladbu napsal v roce 1957 Ewan MacColl pro svou tehdejší přítelkyni Peggy Seeger, nejvíce ji však proslavila Roberta Flack o rovných patnáct let později (tehdy za ni získala i Grammy). A třeba dne 15. prosince 1972 se tóny této písně nechala vzbudit posádka vesmírného letu Apollo 17. Existuje nespočet verzí songu, dokonce se traduje, že je tak dobře napsaný, že jej nemůže nikdo pokazit. Ve svém zpěvníku ho má například Celine Dion či Leona Lewis, George Michael ho zařadil na své album "Songs From The Last Century".

James na něm nic extrémně neměnil, vsadil na základní klavírní linii a svůj unikátní hlas, v němž se chvějí všechny emoce. "The First Time Ever I Saw Your Face" zní v jeho podání neskutečně křehce a až dojemně, a to i v živé verzi, kterou odehrál v show Jimmyho Fallona, na niž se můžete podívat níže.

Zatím posledním albem Jamese Blakea je "Assume Form" z loňska. Na to navázalo již zmíněné EP "Before", které zkraje prosince doputuje do obchodů i na vinylu. A protože čím dál více fanoušků tohoto neoblomného talentu volá po tom, aby vytvořil celou desku coverů, anglický hudebník toto přání splní - 11. prosince vydá minialbum nazvané prozaicky "Covers".



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY