Album "Existential Reckoning" od Puscifer je mile protivné

19.11.2020 17:35 - Ondřej Hricko | foto: Travis Shinn

Za formací Puscifer stojí lídr skupin A Perfect Circle a Tool Maynard James Keenan, doprovázený kytaristou Matem Mitchellem a zpěvačkou/kytaristkou Carinou Round. Společně se po pěti letech vrátili s novým albem "Existential Reckoning". To je plné konspirací, mimozemšťanů a tajemna.
7/10

Puscifer - Existential Reckoning

Skladby: Bread And Circus, Apocalyptical, The Underwhelming, Grey Area, Theorem, UPGrade, Bullet Train To Iowa, Personal Prometheus, A Singularity, Postulous, Fake Affront, Bedlamite
Vydáno: 30.10.2020
Celkový čas: 60:51
Vydavatel: BMG
Formace Puscifer je považována za nejdivnější projekt uznávaného lídra Tool Maynarda Jamese Keenana, který se svou domovskou skupinou získal hned několik Cen Grammy (naposledy za loňské album "7empest"). V protikladu kritikou uznávané kapely stojí právě Puscifer. Prazvláštní, stylově složitě zařaditelné těleso, u kterého není jisté, do jaké míry ho jeho tvůrce bere vlastně vážně. Novinka "Existential Reckoning" je jeho čtvrtou řadovkou a hudebně opět překvapivou.

Od "Existential Reckoning" nečekejte žádné dravé kytarové riffy, metalový groove nebo industriální hrátky známé z předchozích počinů. Novinka je totiž téměř meditativně rozvleklá, groteskně ponurá a tempově váhavá. Udržet pozornost během celého hodinového přídělu je téměř nemožný úkol. Je to ale koncept. Na této desce nejsou hity nebo výraznější momenty, ale jako celek má zvláštní magické kouzlo, které posluchače časem pohltí.

Není ani třeba chápat smysl podivných textů, stylově balancujících mezi magickým realismem, sci-fi a parodií na "Akta X". Znovu se setkáváme také s Billym D a jeho manželkou Hildou Berger, známými to postavami z předchozích studiovek.

Spíš než příběh zaujme samotná hudba, která je na hony vzdálená Tool nebo A Perfect Circle. Pokud bychom vyměnili Keenanův vokál za hlas Thoma Yorka, dostali bychom zadumanější verzi Radiohead, a to včetně hrátek s elektronickými aranžemi a rockovými vibracemi. Ty má na svědomí Mat Mitchell, který kromě kytary ovládá producentskou práci. Protentokrát oprášil retro sampler Fairlight IIx, jehož zvuk se těšil oblibě zejména v osmdesátkách - sázeli na něj třeba Stevie Wonder či Peter Gabriel. Díky němu má nahrávka typický a velmi osobitý vintage zvuk.

"Existential Reckoning" tak umí znít mile, přestože poslech není hlavně pro rockery žádnou snadnou exkurzí a posluchače trýzní uspávajícím tempem. Je ovšem potřeba ocenit hravost a smysl pro absurditu, které formaci Puscifer nechybí. Tak zase za pár let, Hildo a Billy D!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY