Jiří Stivín ON AIR: Nejvíc si cením flétny, kterou jsem si vyrobil z roury od záchodu

20.11.2020 11:18 - Spolupracovník redakce | foto: On Air

Jazzový hudebník, skladatel a multiinstrumentalista Jiří Stivín za svůj život hrál na více než sto dvaceti albech různých skupin a interpretů, od barokní hudby až po pop music. Mimo jiné je ale proslulý i svojí schopností rozezvučet téměř cokoliv, včetně předmětů denní potřeby, jako jsou propisovací tužka nebo i banán. Svoji hudební kariéru začal už na konci 50. let v první české rock'n'rollové skupině Sputnici, později se však odklonil k jazzu, mimo jiné i s Martinem Kratochvílem spoluzaložil legendární skupinu Jazz Q.

Proč napřed vystudoval kameru na FAMU a až pak se dal na hudební dráhu? Jaký má, coby také pedagog, názor na výuku hudby na uměleckých školách? Z jakého důvodu nemá rád, když se hudebník předvádí? A proč se nedá hrát na housku? Podívejte se na celý rozhovor.

ON AIR je talk show hudebního publicisty Pavla Kučery s hudebníky a lidmi z hudební branže. Nový díl je uveřejněn každý týden na YouTube kanálu kytary.cz. Facebookovou stránku pořadu najdete zde, přehled starších dílů tady. Starší díly On Air si můžete poslechnout i ve formě podcastů na Spotify nebo Apple Podcasts.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY