Sigur Rós v prosinci vydají album se zhudebněnou básní "Odin's Raven Magic"

25.10.2020 13:58 - Dan Hájek | foto: facebook umělce

Okolo Sigur Rós se toho v posledních letech dělo dost, a to i přesto, že od poslední řadovky "Kveikur" už uběhlo dlouhých sedm let. Toto čekání v prosinci přeruší jejich albová novinka. V případě "Odin's Raven Magic" se však nebude jednat o zcela nový materiál.

Jde o zhudebněnou mýtickou báseň z dávné islandské historie. Její vznik se datuje do 14. nebo 15. století a je součástí starodávné eddské tradice. Na natáčení nové verze se podíleli i Hilmar Örn Hilmarsson, Steindór Andersen a Maria Huld Markan Sigfúsdóttir. Skupina ji poprvé předvedla již v roce 2002 v londýnském centru Barbican, v archivech má pak záznam z pařížského vystoupení, kde s ní vystupuvali Conservatoire de Paris Orchestra a Schola Cantorum Choir. Téměř sedmdesát minut dlouhá symfonická báseň však oficiálně vyjde až letos.

V mezičase se Sigur Rós věnovali několika projektům, například "Route One" nebo doprovodu pro taneční představení "Variations On Darkness" a "22° Lunar Halo". Loni kapelu opustil bubeník Orri Páll Dýrason a před pár týdny vyšla druhá sólovka Jónsiho "Shiver".

"Odin's Raven Magic" se do obchodů dostane v pátek 4. prosince na vlastní značce Sigur Rós Krunk a přinese tuto osmičku kompozic: Prologus, Alföður orkar, Dvergmál, Stendur æva, Áss hinn hvíti, Hvert stefnir, Spár eða spakmál, Dagrenning. Nahrávka vyjde na dvojvinylu a cédéčku, k mání bude i limitovaná sběratelská edice dvojvinylu v bílém provedení. Předobjednávat můžete na bandcampu islandské formace. Jako ochutnávka slouží skladba "Dvergmál", k poslechu ji najdete níže.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY