shop.musicserver.cz
Sigur Rós - Kveikur

Příběhy vyprávěné v maskách

Vydáno: 24.06.2013 00:00 v sekci Recenze - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Loňský rok byl pro Sigur Rós ve znamení změn, ty je však evidentně nakoply k nečekaně rychlému dokončení sedmé desky "Kveikur". Na ní odkrývají návrat ke kořenům, avšak i tyto základní kameny prošly svou vývojovou mutací, zbroušením hran a jsou to opět oni. Vše má punc bezbřehé naléhavosti a uhrančivosti.

8/10

Sigur Rós - Kveikur

Vydáno: 17.06.2013
Celkový čas: 48:22
Žánr: post-rock, experimental, electronic

Skladby: Brennisteinn, Hrafntinna, Ísjaki, Yfirborð, Stormur, Kveikur, Rafstraumur, Bláþráður, Var

Vydavatel: XL Recordings

Klávesista Kjartan Sveinsson sice Sigur Rós opustil, ale to neznamená, že by dnes trio z Islandu náhle zakončilo své fungování. Spíše naopak, necelý rok od "Valtari" tady máme další porci muziky. Ohlášení "Kveikur" z počátku vyvolávalo rozpaky a nedalo se pevně odhadnout, co v nové vývojové kapitole vlastně očekávat. První vypuštěné návnady "Brennisteinn", "Ísjaki" a titulní track "Kveikur" tuto hádanku udržely taktně nerozluštěnou. Patrné ale bylo, že se dočkáme jakési reinkarnace, velkého nádechu před ponorem do jejich typičtějších zvukových prostranství bez vyznačených hraničních bodů. Slibovaný vyšší stupeň agresivity byl transformován v nepřeslechnutelnou Jónsiho naléhavost vygradovanou dříve neslyšenými prvky syrovějšího, pošpiněného experimentu.

Byl tedy obrazně opět zažehnut knot v ose "Ágætis Byrjun", "( )" a "Takk...", kdy skupenství prog-metalu postupně dostávalo časovým proudem vyhlazené kontury. Mnohé zvukomalby byly načechrávány tíživou majestátností, avšak vlastní jazyk tvorby nikterak neztrácel ze svého originálního přístupu a alchymie. V současné podobě se toto vše stalo odrazovým středobodem, do kterého byly zakomponovány ruchové sekvence, elektronické výboje (včetně deformace Jónsiho vokálu v "Yfirborð"), sampling nebo důmyslná práce s rytmy (Orriho laborování s perkusemi se tu nemálo projevilo v samotném výsledku). Po prvním poslechu se ale může vynořit i jeden zajímavý aspekt: jako by nově každý pracoval odděleně, donesl na společnou hromadu své nápady a až posléze z toho vznikaly jednotlivé kompozice. "Kveikur" může zkraje působit i drobet nesourodě, ale to je pouhý klam, manévr, kdy se jednotlivé spojnice vynořují mnohem později.

"Valtari" byl monolit ambientní houževnatosti, který měl na jednu stranu omezené funkční možnosti, na druhou jim umožnil zamést si před vlastním prahem a srovnat rovnováhu odvážnějších autorských myšlenek. Temně hororový "Brennisteinn" se stal noční omamnou můrou, roztěkaným kontrastem k jakési božské rapsodii "Hrafntinna" v lyrickém pojetí navrstvené symfonie. "Ísjaki" byla vybrána (asi záměrně) jako jediný aspirant do rádiového éteru, je totiž nejpřístupnější, přesto představuje opodstatněný zlomový element. Předchází totiž zmíněné "Yfirborð", v které se naplno projevuje fascinace dark synthpopem s dobře ukrytým tepem techno mašinérie, který dusá sice na pozadí, ale samotnou píseň neoblomně žene kupředu. Tento industriální charakter se během celé desky zjevuje vícekrát, díky tomu je třeba i ústřední "Kveikur" tak skvěle vystavěna nakupenými ruchy.

Mezi rozbouřené, elektrizující fragmenty se vtěsnala i průzračná akustika (patrná v "Hrafntinna" nebo v melodramatu "Stormur"), která vytváří balanc v pro ně nezaměnitelném citu pro detail a jakousi dějovou, filmovou obrazotvornost. "Kveikur" může být klidně chápán jako soundtrack k niternému snímku sestavenému z Jónsiho imaginace jeho vnímání světa v textech. Ten má svou neklidnou, fascinující uhrančivost patrnou v úvodních pasážích a je zakončen instrumentální dohrou "Var", jež semkne tuto spirálu nálad do jednoho celistvého vyprávění.

Dnes již slepé řečiště z "Valtari" tak bylo překlenuto atmosféricky výraznějším experimentem "Kveikur". I když je to spíše zpětná retrospektiva v nových alternativách, posunech a o vstřebání dalších invencí, vjemů ze strany Sigur Rós, jedná se o nečekané znovunabrání sil a ukotvení jejich rozpoznatelných podobenství. "Kveikur" je svým způsobem něco jako pohádkový příběh rozmělněný do temných zákoutí plných maskovaných hrdinů (ona neomezená variace, jak si jednotlivé lyrické fragmenty vlastně vyložit). Majestátnost a jejich typicky tajuplná snivost je zpátky v plném proudu.

NÁZORY
  • ? (blackholesun, 24.06.2013 09:14) Reagovat

    Sigur ros a prog. metal? post-rock to jo, ale prog. metal...to asi ne...jinak album me zatim moc nebavi...popravde sice je to jine, ale ja mam radsi klasictejsi sigur ros, jejichz vrchol vnimam na desce Takk. I kdyz Valtari mam taky rad, hlavne prave pro ten ambient, i kdyz samozrejme na vrcholne predstavitele zanru je to porad dost nekde jinde.

  • PetrNikodem.as@seznam.cz (Nikodem, 24.06.2013 11:27) Reagovat

    ježiš jakej progmetal...

  • dd (john, 24.06.2013 13:11) Reagovat

    Album je velmi dobry.Je tam menej Jonsiho knučania,,ktore mi uz islo na nervy

  • recenze (Ruadek, 25.06.2013 21:35) Reagovat

    Nedivím se, že hledáte nové autory vašich textů. Autor recenze ani neví, v jakém stylu se kapela pohybuje. Prog-metal to rozhodně není.

  • 7/10 - 8/10 (Ondra, 26.06.2013 19:29) Reagovat

    Zaráží mne, kolik chyb se kolem této desky na netu zjevilo. Krom této drobnosti se zařazením do progmetalu se na rádiu Wave či na slovenském Rádiu_FM dokonce objevilo, že Kjartan Sveinnson byl zakládajícím členem. Čert vem kategorizaci, ta je těžce subjektivní, ale historické souvislosti jsou jasně dané. Neřešte tedy prkotiny :-)

    Jinak pro mně to je spíš než noví Sigur Rós nová deska Jónsiho - tvrdší a hostují na ní Orri a Georg :-) Jinak se mi album líbí. To jo. Jako album nezapadající do siguří diskografie bych mu dal tak 7/10 a jako album, které si představím, že Sigur Rós nejsou, tak 8/10 :-)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Sigur Rós doprovázejí album "ÁTTA" filmovým experimentem "bez pravidel a hranic" (29.09.2023 18:26)
- Video: V zasněném videoklipu "Gold" od Sigur Rós spící muž vzpomíná na blízkou osobu (08.08.2023 09:46)
- Sigur Rós: "Při natáčení alba 'ÁTTA' nám svět připadal dost bezútěšný, ale možná ještě existuje naděje" (04.07.2023 11:49)
- Recenze: Sigur Rós nepřestávají být na albu "ÁTTA" emotivní (27.06.2023 08:00)
- Sigur Rós vydávají po deseti letech osmou řadovku "ÁTTA" (16.06.2023 14:33)
- Naživo: Sigur Rós oprášili "závorky" a dokázali, že jsou stále unikátní hudební jev (10.10.2022 20:05)
- Sigur Rós chystají reedici svého závorkového alba (08.10.2022 17:15)
- Pět důvodů, proč zažít Sigur Rós naživo (05.10.2022 17:41)
- Sigur Rós přijedou v říjnu do Prahy (10.03.2022 19:39)
- Nové desky 4/2022 - od MØ přes Jethro Tull po Sebastiána Yatru (02.02.2022 08:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Dua Lipa Madonna Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu