shop.musicserver.cz

Digitus In Recto - Ortodoxnost do hudby nepatří

Vydáno: 24.04.2003 05:00 v sekci Rozhovory - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Další slovenskou skupinou, která potvrzuje, že východní sousedé mají dobrých muzikantů přehršel, jsou "moderní nu-rockeři" Digitus In Recto, kterým vyšla před pár týdny výborná deska "Switch !!!". S leaderem skupiny Luboslavem jsme si popovídali především o ní.

Digitus In Recto
© Digitus In Recto
Slovenské nu-metalové skupině Digitus In Recto vyšlo nedávno nové album "Switch !!!". Vydala jej severomoravská firmička specializující se na tvrdší muziku, havířovská Crystal Production. Na Slovensku se prý nikdo nenašel, kdo by byl ochoten (a především schopen) zaštítit nahrávání této nadmíru zajímavé partičky, která se všemožně vzpírá jednosměrnému chápání v dimenzích škatulek. Přesto se Digitus In Recto považují za crossover a nevyvracejí, že k tzv. nu-metalu mají asi nejblíže. Velkou hlavou si s tím ovšem nedělají. "Ortodoxnost do hudby nepatří," poodkryl v rozhovoru pro MusicServer svůj vztah k umění zpěvák, kytarista, klávesista a vůdčí osobnost souboru, Luboslav.

Berete hudbu skutečně vážně, anebo jste i v tomto směru takoví humoristé, jak vyznívá z desky?

Hudbu bereme úplně vážně, ale snažíme se ji dělat tak, aby to celé vyznělo vesele, optimisticky a aby se lidé pobavili. Myslím, že vážných skupin je na světě až až. Hudba by měla sloužit především jako relaxace, zvláště dnes.

Ze Slovenska do Česka proudí velká spousta veselých kapel. Skoro by si jeden pomyslel, že jste vtipnější.

To asi bude tím, že z Česka na Slovensko proudí zase množství smutných kapel (smích). Jak tak přemýšlím, fakt mě žádná vysloveně veselá česká kapela nenapadá. Ba ne, Debustrol a Disfigured Corpse, u těch jsem si všiml podobných pohledů na věc.

Ve vašem vydavatelství mi říkali, že prý slavíte velké úspěchy na koncertech.

No, je fakt, že minulý rok jsme dost koncertovali. Hlavně úspěšné bylo Crossover Tour s Editor, kde se lidé fakt skvěle bavili. Průměrná návštěva na koncertech byla asi sto lidí a dost nám to pomohlo. Dokonce se prodávaly i starší demáče a lidé si objednávali naši novou desku. Tento rok bude, co se koncertů týče, ještě hektičtější. Momentálně jsme na našem "Switch !!! Tour", kdy hrajeme prakticky každý víkend až do června. Potom se v létě přesuneme na festivaly a na podzim bychom rádi opět rozjeli Crossover Tour. Vcelku mě láká pojmout to tak, že by se tam objevilo více stylově rozrůzněných kapel. Uvidíme.

Neplánujete turné v Čechách, koncerty v ČR atd.?

Jasně, to by bylo super. Ještě u vás ale nejsme tak známí, abychom si mohli dovolit vyjet tam přímo na turné. Nějaké koncerty ale uděláme. V létě budeme na některých festivalech, třeba na Noci plné hvězd. V nejbližší době si párkrát zahrajeme v Ostravě a okolí.

Vydáváte u české nahrávací firmy. Na Slovensku se nikdo nenašel?

Přesně tak. Nenašel se nikdo. Něco by se možná našlo, ale museli bychom si vydání platit celé sami. To se nám pochopitelně moc nelíbilo. Počkali jsme proto a docela se nám to vyplatilo. Zatím jsme s Crystal Production plně spokojeni a doufám, že naše spolupráce vydrží i do budoucna.

Digitus In Recto
© Digitus In Recto
Hodně zajímavé - trochu doomové - jsou dámské vokály na desce. Proč jste je nepoužili víc, k vaší hudbě se velmi hodí.

Doomové? To mi ještě nikdo neřekl, ale proč ne. Grétka ale nezpívá v žádné doomové kapele, zpívá takový ten rock’n’roll ze 60. let. Viděli jsme ji na jednom festivalu a byli ohromeni. Slovo dalo slovo, a tak přišla nazpívat vokály do jedné písně. Protože to předtím nikdy neslyšela a ani s námi nezkoušela, byli jsme zvědavi, jak to dopadne. Ona si ale vzala text a na podruhé to perfektně vystříhla. Je to absolutní profík. Tehdy mě napadlo, že by se mohla objevovat v naší hudbě víc, takže z toho byly nakonec tři skladby. Já jsem ji chtěl mít všude, ale ostatní říkali, že už to stačí... Podle mě toho tam je skutečně akorát. Když skládám nové věci, říkám, že tady a tady by mohla zpívat, ale uvidíme. Grétka se teď na Slovensku stává velice populární, nazpívala něco pro Horkýže Slíže, povídala něco o smlouvě s velkým vydavatelstvím. Nevím, jestli pro nás bude vůbec ještě něco moct udělat.

Z vaší desky je patrný vliv mnoha (nejen) metalových žánrů. Který z nich je vám nejbližší (a ponechejme stranou obligátní nu-metal)?

Podívej, já poslouchám doma úplně všechno od popu až po grind. Je jasné, že se to projeví i v muzice, kterou děláš. Někdo kdysi řekl, že ortodoxnost zabíjí hudbu, což je můj názor. Já jsem vyrostl na metalu a 80. léta jsou pro mě jednou z nejkrásnějších dob. Helloween, Anthrax, Slayer, Metallica. Já jsem také byl zarytý metalista, jenže jak stárnu, zjišťuji, že existuje kopec jiné kvalitní hudby. Jedna příhoda - na festivalu jsem si výborně pokecal s člověkem, který zarytě miloval speedmetal a vyčítal nám, že směřujeme naší hudbu špatně. Když se dověděl, že mám doma kompletní Helloween, Rage a Stormwitch, jenom žasnul (smích).

Setkali jste se s kritikou, že coby skupina kladoucí velký důraz na melodie a zvukovou různorodost "przníte" metal?

Tu zvukovou různorodost a melodičnost nám zatím nikdo nevyčetl. Pravděpodobně nás to ale čeká. Za tu dobu, co hraji, už jsem si zvyknul na různé recenze, takže jsem docela odolný. Vadí mi akorát, když o nás píše člověk, který se jinak věnuje odlišnému stylu.

Sami sebe řadíte mezi nu-rockovou (crossoverovou) scénu, jaká je situace v tomto směru na Slovensku?

Na Slovensku není moc kapel, které by hrály tento styl. Spíše jsem si všimnul, že poslední dobou přibylo punkových skupin. A také máme hodně deathmetalu. Ale na nějakou nu-metalovou bych si vzpomněl. Vynikající jsou třeba Quarelling Man z Liptovského Mikuláše, Maso ze Zvolena anebo Náhodní známí. V poslední době na tento styl přešlo i pár velkých kapel jako třeba Desmod. Dokonce poslední singl Gladiator je dost nu-něco, ale u nich by mě už nic nepřekvapilo.

U vás je docela zajímavý, či spíše ne zcela tradiční vznik textů...

Texty dělá náš dvorní textař Šáňo, a to přímo na zkouškách. Vždycky mu zahrajeme novou věc a on napíše text. Občas se stane, že nějaký námět napadne mě a on to pouze zpracuje. Líbí se mi, že v každém jeho textu - i v tom nejveselejším - je vždy nějaké poselství. A také je fajn, že je dělá rovnou v angličtině.

Digitus In Recto
© Digitus In Recto
Písnička "Salvation" má vcelku aktuální význam, nemyslíte?

Tato jediná úplně vážná věc vznikla těsně po útoku na WTC. To, že je stále aktuální, svědčí o tom, že lidé jsou nepoučitelní. Namísto toho, aby se řešily problémy rozvojových zemí, kde lidé umírají hlady, investují bohaté státy do vojska.

V bookletu se píše, že deska "Switch !!!" se natáčela ve studiu pouhé tři dny. To je dost krátká doba.

Deska se nahrávala ve studiu Exponent v Hlohovci opravdu tři dny. Čtvrtý den se udělal mix a mastering. Hodně lidí je tím překvapeno, ale když jsme do studia šli, věděli jsme přesně, co chceme a jak má deska vypadat. Ano, kdybychom měli víc času, něco by se ještě dalo udělat lépe, ale to je normální. Podle mě je ideální čas na natáčení desky ve studiu včetně masteringu tak deset dní. Nemyslím tím pochopitelně hudbu ve studiu skládat (smích).

Jaký je váš vztah k internetu?

K internetu mám absolutně kladný vztah a dost mi v poslední době ulehčuje domlouvání koncertů a celkovou komunikaci. A také to vyjde levněji než telefon, což vždy potěší.

Znáte MusicServer.cz?

Ten neznám, ale jakmile budu mít čas, určitě se podívám.

Děkuji za rozhovor.

  • Digitus In Recto- no super (vlado, 02.08.2004 14:11) Reagovat

    Ahojte,
    velmi si vazim, ze mozem napisat niekolko riadkov ako ohlas na kapelu DiR. Vobec im nechcem robit reklamu, myslim si, ze ju ani nepotrebuju. Kto ich potrebuje, su posluchaci. Pisem vlastne preto, ze podla mojich informacii od kosickej kapely, konkretne od Slava zo skupina Nasa Vec, bude moznost vidiet Digitus in Recto konecne vidiet nazivo aj v Ke na super akcii a to 28.8.2004 v priestoroch byvaleho vsesportoveho arealu. Okrem nich budu vystupovat aj ine kapely, no skratka, ja ako takmer 50-tnik sa tesim konecne na dobru hudbu. vsetky, ktori mali chut docitat tuto spravu az do konca zelam pekny den a i ked so mnou nemusite suhlasit, myslim si, ze Digitus in Recto patri ku skvostom slovenskej hudby. Dst bolo No Name a co ja vie, este akych inych potratovych kapiel, teda nechcem ich urazit, ale ked hudba, tak hudba. Majte sa a 28.8.2004 v ke- dufam len, ze tam nebude libusa, to by mi otravilo zivot-nech si ona otravuej rockovy klub Tuba, vsak aj tam ju prekuknu... raz.... mozno... vlado z ke

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
The Weeknd - Dancing In The Flames 8/10
Video: The Weeknd s "Dancing In The Flames" otevírá svou další tvůrčí fázi Zkraje září odehrál The Weeknd letos ojedinělý stadionový koncert v brazilském Sao Paulu. Mimo jiné tam proběhla živá premiéra skladby "Dancing In The Flames", která nyní vyšla coby první singl z chystané albové novinky "Hurry Up... čtěte zde
Vydáno: 16.09.2024 12:30 v sekci Audio / Video | Video
David Gilmour - Luck and Strange 8/10
Recenze: Sympaticky skromný David Gilmour spojuje na "Luck and Strange" písničkářský přístup s hudební nostalgií Devět let trvalo studiové mlčení bývalého hlasu a kytary Pink Floyd Davida Gilmoura. Ohlášení kolekce "Luck and Strange" pochopitelně vyvolalo velká očekávání - ostatně jako každé nové album dlouze studiově spících veteránů. A... čtěte zde
Vydáno: 16.09.2024 00:00 v sekci Recenze
Beatsteaks, Lucerna Music Bar, Praha, 14.9.2024
Naživo: Stadionová kapela v klubu a ryzí radost z hudby. To byli Beatsteaks v Praze Twenty One Pilots, Kensington, Katy Perry nebo Biffy Clyro. Dlouhodobě platí, že když se skupina v zahraničí vyprodávající stadiony dostane nějakou náhodou do malého klubu, patří tyto zážitky k tomu nejlepšímu, co můžete v rámci... čtěte zde
Vydáno: 15.09.2024 11:01 v sekci Naživo
ADONXS, Rock Café, Praha, 13.9.2024
Naživo: Pátek třináctého se snažil, ADONXS ale navzdory smolným okolnostem odehrál v Praze skvělý koncert "My nie sme zrušený, my sme tu!" volal vítězoslavně Adam Pavlovčin alias ADONXS, když konečně mohl nastoupit před narvaný klub a odehrát svůj dlouho plánovaný koncert v Praze. Někdejší hvězda SuperStar měla co dělat, aby se akce... čtěte zde
Vydáno: 14.09.2024 12:00 v sekci Naživo
Hlasování do Českého slavíka začalo. Objevem roku mohou být Pam Rabbit, Sofian Medjmedj či Brixtn
Hlasování do Českého slavíka začalo. Objevem roku mohou být Pam Rabbit, Sofian Medjmedj či Brixtn Událost, díky které každoročně stoupají čísla sledovanosti televize Nova i čtenost článků (nejen) na musicserveru, se letos uskuteční 29. listopadu v pražském Foru Karlín. Řeč je samozřejmě o tradiční anketě Český slavík,... čtěte zde
Vydáno: 14.09.2024 08:00 v sekci Novinky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Desmod láká na české turné výborným klipem "Vŕba" s Bolkem Polívkou (27.09.2018 17:41)
- Milan Lasica pokřtil vinyl Desmodu "Molekuly zvuku". Do rádií ho vyprovází "Vrba" (13.02.2018 14:48)
- Nové desky 41/2017 - od Pink přes St. Vincent po Wu-Tang Clan (17.10.2017 00:25)
- Recenze: Desmod je na novince "Molekuly zvuku" baladicky ponurý i rockově štiplavý (07.10.2017 10:13)
- Video: Desmod představuje emotivní klip "Chýbanie" z chystané desky "Molekuly zvuku" (05.08.2017 17:06)
- Fotogalerie: 49. ročník Vizovického Trnkobraní v obrazech (21.08.2016 21:37)
- Fotogalerie: Vizovické Trnkobraní v obrazech (24.08.2015 12:53)
- Naživo: Nedá se nic dělat, i letos Trnkobraní patřilo kapele Kryštof (25.08.2014 20:19)
- Fotogalerie: Vizovické Trnkobraní v obrazech (25.08.2014 05:00)
- Konec Slavíků na Slovensku: kvůli slabému zájmu veřejnosti anketa skončila (17.10.2013 09:11)

ALBUM TÝDNE 38/2024

David Gilmour
Luck and Strange

Devět let trvalo studiové mlčení bývalého hlasu a kytary Pink Floyd Davida Gilmoura. Ohlášení kolekce "Luck and Strange" pochopitelně vyvolalo velká očekávání - ostatně jako každé nové album dlouze studiově spících veteránů. A vždycky jsou na místě otázky, jak se podaří na slavnou minulost navázat.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 18.09.
Avi Kaplan (US) (Roxy, Praha)
Pá 20.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Aurora (NOR) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
So 21.09.
Maro (POR) (MeetFactory, Praha)
So 21.09.
Marcus & Martinus (NOR) (Forum Karlín, Praha)
Po 23.09.
Girl In Red (NOR) (Forum Karlín, Praha)
St 25.09.
Cirque De Soleil - Corteo (CAN) (O2 arena, Praha)
Po 30.09.
Tindersticks (UK) (Divadlo Hybernia, Praha)
Čt 03.10.
Mighty Oaks (DE) (Palác Akropolis, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Vladimír Mišík Justin Bieber Prince The Prodigy Lucie Vondráčková Imagine Dragons Billie Eilish Linkin Park Dua Lipa Madonna Coldplay Taylor Swift Oasis Queen Abba Viktor Sheen Ed Sheeran Biffy Clyro BTS Dead Sara
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe