Matěj Homola z Wohnout napsal učebnici ukulele

20.10.2020 14:49 - Hana Bukáčková | foto: Archiv interpreta

Ukulele jede. I u nás. Podle statistik výrobců a prodejců hudebních nástrojů vlastní tento původně havajský strunný nástroj každá osmá domácnost v Česku. Malý, lehký, praktický, s sebou snadno nositelný nástroj se v poslední době těší velké oblibě. Nemalou zásluhu na tom mají jeho propagátoři Pokáč a jeho virální minisongy, Elis Mraz či Matěj Homola.

Posledně jmenovaný právě ve spolupráci s e-shopem Kytary.cz a magazínem Frontman vydává praktickou učebnici "Základy hry na ukulele snadno a rychle", která navazuje na jeho YouTube tutorialy. Publikace je určena především začátečníkům a na pultech by měla být k dostání u většiny prodejců hudebních nástrojů v Česku a na Slovensku. Koupit si ji můžete samozřejmě také na webu kytar.cz.

Oblíbený muzikant v knize čerpá převážně z vlastních zkušeností, kdy se sám na svých toulkách po Indii na ukulele učil: "Cest, jak se na něj naučit hrát, je samozřejmě více. Já se zaměřuji hlavně na techniku hry, což zní vznešeně, ale v zásadě jde o to, aby se zájemcům hrálo pohodlně a nedělali zbytečné chyby, kterých se v počátcích může vyskytnout víc než dost."

Kniha je rozdělena do několika sekcí. V úvodu se stručně zabývá druhy ukulele a radí, jak nástroj vybrat, ladit či držet. Dále se věnuje samotné hře, tedy akordům, úhozům pravé ruky, jejich tlumení, vybrnkávání, nezbytnou teorií, praktickým radám a podobně. Vše také doplňuje názornými fotografiemi a akordovými značkami.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY