Premiéra: Andrej Šeban v "Princovi" rekapituluje své sny

16.10.2020 10:00 - Petr Šrajer | foto: Ivan Zubal

Andrej Šeban musel v uplynulých dnech odpískat už třetí variantu svého letošního turné. Zatímco jedná o přesunu koncertů do online podoby, připomíná se svým fanouškům alespoň prostřednictvím videoklipu ke skladbě "Princ". Tedy k písni, která tvoří už na první poslech jeden z vrcholů kytaristovy letošní řadovky "Rock and Roll z Rači", již vydal v září u Slnko Records.

V "Princovi" Šeban vzpomíná na své rodiče i své dětské sny, a připomíná tak poetiku svého dnes již kultovního a svou upřímností dodnes odzbrojujícího debutu "Bezvetrie" z roku 2000. "Pre mňa je pesnička o tom, že si máš sadnúť a dať von to, čo je v tebe. Vtedy cituješ a vychádzaš z toho, čo si zažil. Tak to robili pesničkári odjakživa. Je mi sympatické, keď sa človek prejaví sám za seba a sformuluje, čo v sebe má. U nás to majú dobre zakódované slovenskí rapperi, ale nie vždy a nie všetci," vysvětluje svůj způsob komponování. K poklidné atmosféře "Bezvetrie" odkazuje i nálada songu, to ale ovšem jen do poslední třetiny, kdy se hudebně utrhne ze řetězu, což je obecně doména nové studiovky.

Protože klip vznikal v současných časech nečasech, jedná se o poměrně minimalistické dílko. Režie se ujal slovenský filmař Peter Važan. Se Šebanem už dříve spolupracoval, je totiž zároveň autorem muzikantova biografického snímku "Časosber" z roku 2012. Kombinace jednoduchých záběrů na hudebníka ve spojení s animací ale funguje velmi dobře, a výsledek tak rozhodně nepůsobí jako z nouze ctnost.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY