Steven Wilson je v klipu "Eminent Sleaze" posledním člověkem na Zemi

24.09.2020 13:31 - Jiří V. Matýsek | foto: Steven Wilson

Svou dlouho očekávanou desku "Future Bites" musel jeden z nejvíce tvůrčích a nejoriginálnějších muzikantů současnosti Steven Wilson odložit až na leden příštího roku. Čekání nyní zkrátil již druhý singl "Eminent Sleaze". Už ten předchozí, devítiminutová záležitost "Personal Shopper", naznačil výrazný odklon od (prog-)rocku spíše k chytrému popu. Temná novinka, pro změnu vybavená futuristickým klipem, toto směřování jasně potvrzuje.

Podle Wilsonových slov je skladba "průzkumem toho, jak funguje lidský mozek v internetové éře" a "on-line portálem do světa vysoce konceptuálního designu, který byl na míru vytvořen ultra-modernímu uživateli". Postavil ji na výrazné basové lince, nad kterou se vznášejí smyčce, elektronické zvuky a čas od času i vzdálená ozvěna pinkfloydovské kytary. Nepřeslechnutelné je i směřování k propracovanému popu à la Peter Gabriel. "Eminent Sleaze" má chytlavý beat i melodie, přesto nedává posluchači nic zadarmo. Popovou přímočarost totiž neustále narušují další nástroje a zvuky a stupňující se nervní atmosféra songu.

Dystopický klip je jakýmsi mementem. Diváky bere do okamžiku těsně před úplným vymřením lidstva, do světa, kterému vládne korporace Future Bites. Wilson, s pomláceným obličejem, je očividně v jejím čele a spěje k tomu, aby se stal posledním člověkem na zemi. Kolem něj se míhá řada kaleidoskopických obrazů, barev, výseků virtuálního světa, čísel, slov a informačního šumu, který se stává nedílnou součástí už i našich životů. Kritický osten nového alba je tedy zřejmý a potvrzují ho oba již zveřejněné songy.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY