Plexis vydávají po třiceti letech desku "Půlnoční rebel"

18.09.2020 19:04 - Milan Menčík | foto: Nikolas Krofta

Už v osmdesátých letech začal především u mladých posluchačů bujet zájem o drsnější a divočejší muziku. Její opravdový boom však mohl přijít logicky až po sametové revoluci. Dne 18. září 2020 uplynulo téměř na den přesně třicet let od doby, kdy pankáči Plexis vydali debut "Půlnoční rebel". Čerstvou reedici zremasteroval Miloš Dodo Doležal. Původní tracklist navíc doplnily tři bonusy z kompilace "Rebelie Punk'n'Oi!"

Plexis - Půlnoční rebel
© Warner Music
Skupina svou prvotinu natáčela ve složení Petr Sid Hošek (zpěv), Jan Johny Jukl (kytary), Pavel Brož (baskytara) a Adolf Baude Vitáček (bicí), a to ve vlastní produkci a navíc za vydatné pomoci i tehdejšího spoluproducenta Miloše Dodo Doležala. "Lidi nám tenkrát říkali: 'To není punk', ale z naší strany to punk byl. Byla to hudba, za kterou jsme si stáli. Mohli jsme tam dát čtyřicet tříakordovek, ale my jsme chtěli nahrát materiál s větší hloubkou," vzpomíná Hošek a dodává: "Vydání desky nás tenkrát hodně nakoplo. Její příprava nám dala hudební vzdělání, které jsme do té doby neměli. Měli jsme hudební vzdělání především hospodské. Práce ve studiu na našich písničkách nám ukázala, že existují jiné věci než dorazit na koncert, co nejrychleji se nalít a nahlas něco mlít do mikrofonu. Bylo to naše první setkání s profesionální prací."

Booklet nahrávky je obohacen o archivní fotografie a osobní výpovědi členů Plexis. Vzpomínají zde třeba i na společné turné s Lucií, na které vyrazili hned po vydání alba.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY