Antikvartet vstupuje po smrti Dušana Vančury do nové etapy nahrávkou "Desatero setkání s Medvíďaty"

15.09.2020 16:28 - Milan Menčík | foto: archiv kapely

Čas je neúprosný a život na jedné straně dává a na druhé zase bere. Tyto dva známé fakty se potvrzují i v případě formace Antikvartet. Ta nyní vydává nové album "Desatero setkání s Medvíďaty". Skladby z něj bude hrát na koncertech i s kamarádem a členem poslední sestavy Spirituál kvintetu Jiřím Holoubkem. Ze známých příčin však už bude chybět kapelník a zakladatel Dušan Vančura, který dne 16. dubna, těsně před dokončením kolekce, nečekaně zemřel.

"Můj muž napsal spoustu krásných písniček pro svůj dětský sbor a mně bylo líto, že nejsou nikde nahrané. Tak jsem ho přesvědčila, abychom oslovili Lukáše Holce a jeho Medvíďata z Českého Krumlova a natočili společnou desku. S Lukášem i jeho ženou Janou se přátelíme mnoho let, několikrát jsme stáli na jednom pódiu. Model začátku spolupráce je vždy stejný. U nás doma u dobrého jídla se vše domluvilo, každý si odnesl svůj díl práce a pak jsme se sešli ve studiu a všichni byli dokonale připravení," popisuje vznik díla Zuzana Vančurová.

Antikvartet - Desatero setkání s Medvíďaty
© Good Day Records
Natáčelo se ve studiích Good Day Records a výsledek přinese rovnou 21 položek. Dají se rozdělit na dvě části - ta první nabízí dobře známé melodie z počátku existence kapely, která sahá až někam do roku 1962, a také zcela nové kousky. Ve druhé části je přítomen českokrumlovský dětský sbor Medvíďata, vedený sbormistrem Lukášem Holcem. Desítka songů byla původně upravená a otextovaná pro Vančurův dětský sbor Sejkorky, který v roce 2009 založil a vedl v Chlumu u Třeboně. Jsou zde i dvě původní autorské písně "Koukol" a "Barvičky". Pozvání do studia přijala také harfenistka Kateřina Englichová nebo primáš Hradišťanu Jiří Pavlica.

"Dušanův původní plán byl takový, že až Spirituál kvintet ukončí svou činnost, což mělo být v dubnu tohoto roku, Antikvartet pokřtí 8. května druhou desku a vydá se na vlastní dráhu s jeho písničkami. V programu měly být nové skladby z obou CD, i ty, co psal pro Spirituál kvintet, a teď by je už diváci živě od Spirituálu neslyšeli. Záměr byl i takový, že přizveme Jirku Holoubka a budeme hrát v pěti lidech. Takže my teď vlastně plníme všechno, co pro nás vymyslel, a on se na to shora dívá, usmívá se a má radost, že jsme to nevzdali, desku dokončili a teď se rozjedeme k lidem a zazpíváme si s nimi třeba: 'Slyším mlýnský kámen...'" uzavírá Vančurová.

Antikvartet představí nový počin i s prozatímním náhradníkem Dušana Vančury, již zmiňovaným Jiřím Holoubkem. Dva koncertní křty se uskuteční 25. října spolu s Medvíďaty v Českém Krumlově a 6. prosince v prostorách Smetanovy síně Obecního domu v Praze.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY