Tara Fuki v singlu "Kdyby" přesedlaly na češtinu

23.08.2020 11:21 - Petr Šrajer | foto: Zuzana Bönisch

České violoncellové duo Tara Fuki letos oslaví dvacet let existence. Za tu dobu stihlo vystoupit také na řadě zahraničních festivalů a získalo tři Ceny Anděl. K tomuto výročí si Andrea Konstankiewicz (ex-Rale, Kubilai Khan Investigations) a Dorota Barová (Vertigo, Kuzmich Orchestra,...) nadělí šestou studiovou nahrávku. Bude se jmenovat "Motyle", vyjde letos v listopadu u vydavatelství Indies Scope a dámy z ní teď zveřejnily první vlaštovku ve formě písně "Kdyby".

Jak její název napovídá, text tentokrát není v polštině jako většina repertoáru Tara Fuki, ale v češtině. "Tahle písnička vznikla momentální inspirací básní Tomáše Tajchnera. Byl to jeden z těch vzácných okamžiků, kdy se při četbě zároveň odkudsi vynořila i melodie a teprve potom se přidala violoncella," vysvětluje Andrea Konstankiewicz. Tato hudebnice přitom není jediná, kdo v textech tohoto mladého českého básníka našla inspiraci, Tajchner je totiž také autor textů pro tak rozdílné interprety, jako je Lenka Dusilová a the.switch.

S výjimkou textu se ale v případě písně "Kdyby" jedná o typickou ukázku tvorby tohoto dua, pro které je typický souzvuk violoncell i hlasů obou protagonistek a komorní aranžmá. Tak je stylizovaný i jednoduchý vizuální doprovod, natočený v rozpadající se budově bývalých lázní. Tuto i další nové skladby plánují Tara Fuki za příznivé epidemiologické situace (Andrea žije trvale v zahraničí) představit také prostřednictvím tří podzimních křtů, spojených se zmiňovaným jubileem dua.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY