Comebackový "Project Regeneration, Vol. 1" je pečlivým vzkříšením úspěšné značky Static-X

21.08.2020 08:30 - Ondřej Hricko | foto: facebook Static-X

Dlouho po smrti frontmana Wayna Statica bylo v řadách Static-X doslova mrtvolné ticho. V roce 2018 ale zažehl čerstvý industriální plamen a zbylí členové zahájili oslavné turné k výročí debutu "Wisconsin Death Trip". Na něj nyní společně s novým zpěvákem navazují albem "Project Regeneration Vol. 1".
8/10

Static-X - Project Regeneration, Vol. 1

Skladby: Regeneration, Hollow, Worth Dyin For, Terminator Oscillator, All These Years, Accelerate, Bring You Down, My Destruction, Something of My Own, Otsego Placebo, Follow, Dead Souls
Vydáno: 10.7.2020
Celkový čas: 39:17
Vydavatel: Mystic Production
Muzikanti v čele s basákem Tonym Camposem připravovali nový materiál už delší dobu. Bohužel je zdrželo právní kličkování s bývalým členem Trippem Eisenem, kterému oživení formace moc nevonělo. Vše se ale vyřešilo, a z původních demáčů s vokálními linkami Wayna Statica kapela společně s producentem a zvukovým inženýrem Ulrichem Wildem vykřesala neuvěřitelně kvalitní nahrávku. Kolik hodin práce a času všechny zúčastněné finální podoba musela stát, asi ani nelze odhadovat. Výsledek je ovšem fantastický a jen těžko lze věřit, že Static zemřel před dlouhými šesti lety.

Static-X patřili na přelomu tisíciletí k představitelům a hlavním tahounům subžánru industriálního metalu. Tehdejší MTV je milovala a debut "Wisconsin Death Trip" se těšil obrovské komerční pozornosti. Fanoušky kovového žánru zaujal nejen frontmanův originální zjev, ale také elektrizující zvuk i kombinace syrových kytar s melodickými refrény. Fungující formuli skupina zopakovala ještě pětkrát a v roce 2009 se rozpadla.

Po jedenácti letech tu ale máme překvapivého nástupce příhodně nazvaného "Project Regeneration, Vol. 1", který zní, jako by žádný čas od poslední řadovky neuplynul, sestava neprořídla a žádná pauza kapelu nepostihla. Novinka je hlučná, zvukově bohatá, až z toho jde hlava kolem. Static-X do posluchače perou jeden riff za druhým, mocné hlukové bariéry industriálních zvuků a šílené vokální kreace.

Poslech téhle desky je jako jízda zběsilou parní lokomotivou, která ne a ne zastavit. Skladby svou hnací silou nenechávají nikoho vydechnout a vlastně žádný moment nepůsobí nezábavně nebo sterilně. Singlovka "Hollow" je asi nejtypičtějším kusem alba a připomíná zmiňovanou úspěšnou prvotinu. Oproti tomu "All These Years" působí smutnějším, skličujícím dojmem, který nebyl na předchozích počinech v podobné míře přítomen. Jako v šíleném cirkuse se ocitnete s písní "Otsego Placebo", která patří k tomu nejdivočejšímu a nejpůsobivějšímu, co Static-X napsali.

Žádný kalkul ani vypočítavost. Comeback americké formace je poctivou poctou zesnulému lídrovi, se kterou si zbylé osazenstvo dalo nesmírnou práci. Album je přes surovost původního materiálu dotaženým plnohodnotným dílem plným strhujícího materiálu a kvalitou dosahuje nejlepším nahrávkám uskupení. Wayne by na své parťáky byl určitě pyšný a my se můžeme těšit na pokračování, který by mělo přijít velmi brzy.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY