- musicserver.cz">

Napalm Death: "Naše nové album bude protijedem na nenávist"

13.07.2020 10:25 - Jiří V. Matýsek | foto: Barbora Nosková

Neúnavní brusiči - a vlastně i tvůrci - grind-coru Napalm Death jsou docela vidět. Jen za poslední rok se v českých zemích objevili dvakrát a nebýt zrušeného koncertu Mastodon, byli by tu i potřetí. Na novou desku se ale stále čekalo. Pětileté napjaté očekávání je u konce: v pátek 18. září vyjde nástupce "Apex Predator - Easy Meat". Bude se jmenovat "Throes Of Joy In The Jaws Of Defeatism" a nese jasné poselství.

Napalm Death - Throes of Joy in the Jaws of Defeatism
© Facebook interpreta
Podle vyjádření zpěváka "Barneyho" Greenawaye se nová řadovka chce stát jakýmsi protijedem na tuto nenávistí přesycenou dobu. "Všude kolem rychle narůstá strach a paranoia. A to prakticky vůči komukoliv - od migrujících lidí po osoby potýkající se s vlastní sexuální identitou. Odráží se to ve velmi vyhrocené rétorice, z níž je vyloženě cítit, jak blízko má k násilí. Ne každý se pochopitelně uchyluje k takovému typu reakcí, ale i naprosto základní nedostatek porozumění může časem narůst do nebezpečných rozměrů. Nemyslím si, že by to bylo cokoliv nového. V nedávné minulosti najdeme spoustu příkladů toho, kdy byl tento způsob nenávistné komunikace používán v politických kruzích, a já cítím přirozenou potřebu podat nějaký protijed v podobě podpory základní lidskosti a solidarity," uvedl.

Hlavním motivem nekompromisního přebalu, který pochází z dílny dánského výtvarníka Frodeho Sylthe, je násilím zabitá, zakrvácená bílá holubice coby symbol míru, která má na hrudi písmeno E, odkazující k anglickému slovu equality, tedy rovnost.

Předprodeje nové desky startují 24. července. Tentýž den formace zveřejní první singl z ní.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY