AViVA na svém debutu "VOLUME I" zpívá všem outsiderům

26.07.2020 15:30 - Honza Balušek | foto: facebook AViVY

Byly doby, kdy označení alternativní hudba jasně vymezovalo, o jakou muziku se jedná. V současném světě se ale klidně může stát, že zcela mimo běžné mediální proudy proplouvá v podstatě popová zpěvačka, jakou je rodilá Australanka AViVA. A její debutové album "VOLUME I" rozhodně stojí za povšimnutí.
7/10

AViVA - VOLUME I

Skladby: GRRRLS, BLAME IT ON THE KIDS, PSYCHO, HUSHH, BRN, RABBIT HOLE, BLACKOUT, DROWN, STREETS, CEMETERY, DGAF
Vydáno: 19.6.2020
Celkový čas: 37 minut
Vydavatel: PSYCHO Records
AViVA o sobě dala poprvé pořádně vědět už v roce 2017, kdy vydala svůj první singl "GRRRLS". Místo toho, aby se upsala nějaké velké společnosti, rozhodla se být co nejvíce samostatná a od prvního úspěchu si striktně jede sama na sebe. Minulý rok se ze Sydney přestěhovala do Los Angeles a systematicky nahrává a vydává nové písničky, přičemž prvních deset seřadila na své debutové album nazvané "VOLUME I". A její mix popu, rocku, emotivních textů a propojení s fanoušky rozhodně není k zahození.

Za tři roky působení na hudební scéně její skladby nasbíraly po různých platformách už téměř dvě miliardy přehrání, které má na svědomí její fanklub (dá-li se fanouškům v současné době takto ještě říkat), jimž říká OUTSiDERS. Ti jí ostatně umožňují zůstat stále nezávislou, neb kromě přehrávání její hudby kupují také merchandising. Vydání kolekce je tak určeno spíše pro ty, kdo o ní doposud neslyšeli - její skalní příznivci totiž na albu (až na jednu výjimku) nenajdou nic, co by už neznali.

Na "VOLUME I" je tak za sebou seřazeno v podstatě deset silných singlů, které zpěvačka dříve vydala samostatně, tudíž na žádnou výplňovou skladbu ani nebyla příležitost. Ať už je to zmíněný debut "GRRRLS", pěvecky rozsekaná "BLAME IN ON THE KIDS" nebo "CEMETERY", vždy dostanete vybroušenou píseň s ne úplně mainstreamovým zvukem. Jediným, ale podstatným problém AViVY je fakt, že se jí nepodařilo vytvořit něco, kde by zněla jako ona sama, ale stále někoho připomíná. Tu Billie Eilish, tu třeba i Duu Lipu či Kerli nebo jinou zpěvačku.

Jakkoli je její temnější verze popu podmanivá, v jediné dosud nezveřejněné skladbě - závěrečné "DGAF" -, ukazuje, že dokáže napsat a nahrát i jednoznačný rádiový hit, který pro jednou dokáže temné mraky rozehnat slunečními paprsky. Ale asi většinou nechce a její temná podoba jí vyhovuje více.

AViVA je rozhodně talentovaná skladatelka (jako zpěvačka ničím nevybočuje), která si svou hudební kariéru kormidluje směrem, jaký si sama vybrala. Že je pro ni tato nahrávka jen sbírkou singlů, dokazuje i tím, že než album oficiálně vyšlo, vydala další dva samostatné kousky, které na něj nezařadila a které v budoucnu budou součástí "VOLUME II". Navíc se věnuje i jiným uměleckým činnostem. Když ji skládání hudby a koncertování nudí, píše knihy. Aktuálně má rozepsanou sérii young adult knížek s titulem "SELF/LESS", prvního dílu by se její příznivci měli dočkat v příštím roce.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY