Zemřel skladatel Ennio Morricone

06.07.2020 14:44 - Jiří V. Matýsek | foto: Matěj Slezák

Svět opustila legenda filmové hudby, italský skladatel Ennio Morricone. Bylo mu 91 let. Podle italského deníku Corriere della Sera zemřel v noci z neděle na pondělí na římské klinice, kam byl převezen kvůli následkům pádu.

Morricone několikrát vystupoval a nahrával v Praze, naposledy loni v lednu. Za svou kariéru napsal hudbu k více než pětistovce filmů. Slavná je zejména jeho spolupráce s režisérem Sergio Leonem - jeho melodie z filmů "Tenkrát na západě" nebo "Hodný, zlý a ošklivý" jsou součástí hudebního kánonu a zná je prakticky každý, i bez bez znalosti filmů samotných. Morricone je v dějinách filmové hudby důležitý i coby inovátor. Využíval neobvyklých nástrojů, ve své době to bylo např. výrazné využití elektrické kytary, a zapojení nezvyklých, mimo-hudebních zvuků, např. vrzajícího čerpadla v úvodní scéně "Tenkrát na západě". Odpovídá to Morriconeho teorii, že každý přirozený zvuk je ze své podstaty hudbou.

Na svém kontě má tři ceny Grammy a tři Zlaté glóby, Oscara za hudbu k filmu Quentina Tarantina "Osm hrozných" a Oscara za celoživotní dílo, kterého získal paradoxně ještě dříve než toho klasického.

Narodil se 10. listopadu 1928 v Římě, kde absolvoval konzervatoř, filmové hudbě se začal věnovat v šedesátých letech. Celý život vytrvale odmítal možnost přestěhovat se do Hollywoodu, nikdy se nenaučil anglicky. S manželkou měli čtyři děti, syn Andrea se vydal v otcových šlépějích, je rovněž skladatelem filmové hudby a dirigentem.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY