Alicia Keys zpívá v "Perfect Way To Die" o policejní brutalitě. Klavírní balada chytne za srdce

01.07.2020 16:53 - Josef Martínek | foto: Pitchfork

Alicia Keys sice zatím stále neoznámila náhradní termín vydání svého alba "A.L.I.C.I.A." ani nová data koncertního turné, které má zavítat i k nám, přesto o sobě v poslední době dává pravidelně vědět. Singl "Underdog", s nímž jí autorsky vypomohl Ed Sheeran, patří už několik týdnů k deseti nejhranějším písním v našich rádiích, dalším kouskem "Good Job" zpěvačka oslavovala hrdiny všedního dne. A novinka "Perfect Way To Die" je jejím příspěvkem k tématu policejní brutality v USA.

"Samozřejmě neexistuje žádný perfektní způsob, jak zemřít. Ta fráze dokonce ani nedává smysl, ale právě to dělá ten název tak silným a srdcervoucím, protože až příliš mnoho lidí zemřelo nespravedlivě," líčí majitelka patnácti Grammy.

Ve skladbě, kterou napsala z perspektivy matky, jež ztratila svého syna, nehledejte žádné složitosti - jde o klasickou klavírní baladu. Keys už nejednou dokázala, že v této poloze je nesmírně silná, a platí to i tentokrát. Podmanivá melodie, srdceryvný projev a jiskra v jejím hlase jsou zbraně, které nikdy neselžou.

Oficiální video je záznamem vystoupení z letošních BET Awards. Podobně jako třeba v případě našich Cen Anděl byla tentokrát jednotlivá čísla natočena v exteriérech, takže zpěvaččino umění za pianem můžeme obdivovat v kulisách prázdných ulic města. A písničce taková komorní prezentace bohatě stačí.

Možná vůbec nejsympatičtější na novince je fakt, že v posledních týdnech hojně diskutované téma v ní není zpracováno přespříliš urputně. Zpěvaččina výpověď chytne za srdce bez ohledu na to, zda protestující straně fandíte, nebo vám mediální kauza kolem smrti George Floyda přijde jako zbytečně překrucované haló.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY