Britské rock-popové hvězdy dostaly Prahu

06.04.2003 18:25 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Oxfordští Supergrass vystoupili ve čtvrtek 3. dubna v Praze v Paláci Akropolis v rámci turné k nové desce "Life On Other Planets". V roli předkapely se blýskli čeští Lety Mimo, jimž brzy vyjde nové album "Euforia". Více v naší reportáži doplněné o fotografie.
Supergrass
© Luboš Kreč / MusicServer.cz
Supergrass platí v rodné Anglii (a potažmo v celé Velké Británii) za velké hvězdy, které nehrají po klubech, nýbrž po halách, jejichž desky se neprodávají po stovkách, ale desítkách tisíc, a všechny pochopitelně zajímá, co kdo kde dělal. Nikdy nebyli sice tak oslavovaní jako Oasis nebo svého času Blur, i přes to publicita jim věnovaná přesahovala rámec pouhé mediální vstřícnosti. Když přijeli Supergrass ve čtvrtek 3. dubna do Prahy, museli se smířit s klubem (byť velkým a prestižním) a spíše podprůměrnou mírou novinářského zájmu. Nic naplat, Česko není Albion, to je stará pravda. O to víc se Britové snažili dokázat tuzemskému publiku, že jejich peníze nepřišly vniveč, když je investovali do tohoto koncertu.

Lety Mimo
© Luboš Kreč / MusicServer.cz
Startovací kolečko oběhlo trio Lety Mimo, kterému finišují přípravy na novou desku, jež oficiálně vyjde na konci dubna. Proto se šance předskakovat Supergrass chopili s chutí a elánem jim vlastním a během čtyřiceti minut na pódiu ukázali to nejlepší jak z debutové desky "Space Punk 2001", tak z chystané novinky "Euforia". Pravda, přihlížející srdnatě nepařili, spousta z nich byli cizinci, ovšem Lety Mimo peckami "Sjíždí", "Voda vzduch" nebo premiérově "Revoluce" dokázali získat na svou stranu maximum možné pozornosti návštěvníků, k čemuž jim nemalou měrou dopomohl také undergroundově špinavý, leč vyrovnaný zvuk. Vystoupit tři týdny před emisí druhého alba na koncertě pro stovky lidí je vždycky dobrou reklamou, záleží už jen na tom či onom umělci, jak se šance zhostí. Lookyho band ji chytil za pačesy, obrazně řečeno.

Supergrass
© Luboš Kreč / MusicServer.cz
Supergrass na sebe nechali nějakou minutu navíc čekat a jejich technici velice pěkně zaplněnou Akropoli pravidelně osvěžovali "citrónovými" párami. Snad abychom se rozpomněli na brannou výchovu, která se povinně vrací do škol. Gaz Coombless a jeho kumpáni se nikam nevraceli, v Praze vystupovali poprvé a dle rozhovoru, který měl MusicServer k dispozici (zde), se na show těšili. Sympatická očekávání hudebníků i posluchačů byla nakonec splněna bohatě, ačkoli koncert svou délkou nepatřil k nejobsáhlejším - skupina hrála jen něco málo přes hodinu. Za tu dobu ovšem stihla naservírovat většinu svých hitů a podstatných písní z poslední desky "Life On Other Planets". O rozjezd koncertu se postaraly pecky "Za", "Rush Hour Soul" a "Seen The Light" z novinky, v následujícím harmonogramu už bylo vyhrazeno spravedlivě místo všem albům, resp. hitům. Supergrass při nich potvrdili, že ne náhodou jsou jejich vystoupení pověstná, neboť studiová podoba je podstatně uhlazenější než ta "živá". Nejlépe patrné to bylo při starších kouscích "Pumping On Your Stereo" nebo "Sun Hits The Sky", kdy se kapela proměnila ve skvěle pumpující punk-rockový projekt, strhávající nálety energie rozvášněné davy.

Supergrass - Playlist
© Luboš Kreč / MusicServer.cz
Britové se nepokoušeli zapůsobit na Prahu bombastickou scénou a nepopsatelnými světelnými efekty, zaměřili se na přímočarou bigbeatovou porci. Porci až překvapivě různorodou, vždyť taková skladba "Caught By The Fuzz" se v závěru regulérní části koncertu proměnila v takřka HC jízdu, která nechala v klidu jen malou část ze značně kosmopolitního osazenstva Paláce Akropolis. Byl to příjemný koncert, který nechal nahlédnout na jinou tvář tzv. britpopové muziky, došlo při něm i na pár improvizací a kompozičních změn oproti albové podobě písní. Jenom ta veskrze poctivá rocková jízda mohla být o pár minut delší, protože večer skončil ještě před tradiční uzavírkou ve 22:00...

Supergrass, Lety Mimo, Palác Akropolis, Praha, 3.4.2003


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY