Zemřela soulová legenda Edwin Starr

06.04.2003 19:37 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Edwin Starr
© facebook interpreta
Autor legendární protiválečné písně "War" - soulový klasik Edwin Starr - zesnul 2. dubna odpoledne. Starr (pravým jménem Charles Hatcher) patřil mezi největší hvězdy, které vydávaly na značce Motown.

Starr poprvé zazářil v polovině 60. let se singlem "Agent Double-O-Soul", a když hudební magnát Berry Gordon koupil jeho label Ric Tic, ocitl se Starr na značce Motown. Tam natáčel desky například s funkovým producentem Normanem Whitfieldem, který je s ním také podepsaný pod jeho největším hitem "War". Debutoval albem "Soul Master" z roku 1968 a v 70. letech skóroval několik top ten hitů. Přesto je považován za jednoho z nejpodceňovanějších zpěváků historie. S koncem éry soulu skončilo i jeho působení na Motown Records. V roce 1978 se mu podařil comeback s disco hitem "Contact" (z LP "Clean"), to byla ale jen výjimka, po které následovala hubená léta.

V devadesátých letech už jen těžil ze soulového revivalu a účastí opepřil coververze svých starých hitů "Funky Music" od Utah Saints a "25 Miles" s Three Amigos. Ani v 62 letech nepřestával koncertovat. Ještě minulý týden ho v Německu vidělo přes 20 tisíc fanoušků. Po návratu z posledního turné si stěžoval na slabost a o den nato byl nalezen svým manažerem mrtvý.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY