Behemoth se hlásí o slovo coververzí "A Forest" od The Cure

16.05.2020 08:49 - Jiří V. Matýsek | foto: Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz

Letos je to čtyřicet let, co anglická kapela The Cure vypustila do světa skladbu "A Forest". Pro partu kolem Roberta Smitha se tato píseň v mnoha ohledech stala zlomem a muzikanty pevně přivedla na cestu gothic-rockových legend, kterou prošlapávají dodnes. Song samotný (i deska "Seventeen Seconds", na níž vyšel) měl vliv na řadu nástupnických spolků a pochopitelně se stal zdrojem pro poměrně dlouhý seznam coververzí od tak odlišných formací, jako jsou blackmetaloví Carpathian Forest nebo popová diva Bat For Lashes. Nyní tuto řadu rozšiřují i pekelníci Behemoth.

Spojili síly se zpěvákem Shining Niklasem Kvarforthem (frontman polského uskupení Nergal s ním spolupracoval i na nedávno vydané druhé desce svého projektu "New Man, New Songs, Same Shit, Vol. 1" Me And That Man) a výsledkem je podařená předělávka, která si z originálu bere to podstatné - například rozpoznatelnou kytarovou linku - a zároveň jej s úspěchem přesazuje do vlastního hudebního kontextu. Pozitivnímu dojmu pomáhá i temný klip, v němž se Kvalforth objevil v roli muže, kterého pronásleduje další entita (ztvárněná Nergalem), která dost možná může být jen jeho temným já. Další atributy kapelního stylu jako třeba tolik oblíbené syrové lesy, okultní prvky, obřady a ohnivé finále jsou samozřejmě přítomny.

"Nahrávat hudbu mimo metalový žánr je rozhodně výzva, ale ještě větší výzva je nahrávat legendární hudbu. Řada skupin se o to pokusila, a spousta z nich, podle mého názoru selhala," nechal se slyšet zpěvák polské skvadry. Jak výsledek dopadl, můžete ostatně posoudit níže.

Cover "A Forest" vyjde na EP společně s dvojicí nových skladeb Behemoth "Shadows Ov Ea Cast Upon Golgotha" a "Evoe", které podle vyjádření členů formace pokračují v duchu zatím poslední desky "I Loved You At Your Darkest".



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY