Dixie Chicks singlem "Julianna Calm Dawn" vyzývají ke klidu

06.05.2020 15:03 - Petr Šrajer | foto: facebook Dixie Chicks

I přes outlaw výjimky typu Johnnyho Cashe nebo Willieho Nelsona je country oblíbená především u konzervativně smýšlejících posluchačů. To je možná důvod, proč v roce 2003 vedla hanlivá poznámka zpěvačky Natalie Maines o americkém prezidentu Bushovi k bojkotu jejího tria Dixie Chicks , výzvám k likvidaci hudebních nosičů s jeho hudbou i k výhrůžkám smrtí. Skupina se ale těmto tlakům nepoddala a celou aféru následně zpracovala ve skladbě "Not Ready To Make Nice", za kterou obdržela celkem tři Ceny Grammy.

Píseň byla velkým hitem desky "Taking The Long Way" z roku 2006, která se ukázala být na dlouhou dobu deskou poslední. Countryové rebelky se totiž krátce po jejím vydání rozhodly věnovat svým rodinám. Znovu koncertovat začaly až v průběhu uplynulé dekády a letos mělo dojít i na novou hudbu, v což už někteří fanoušci dávno přestali doufat.

Vydání alba "Gaslighter" bylo původně plánováno na 1. května, podobně jako řada dalších nahrávek ale bylo kvůli probíhající pandemii odloženo na neurčito. Čekání může ukrátit alespoň nový singl "Julianna Calm Down". Název i celý text písně jmenovitě radí (nejen) dcerám jednotlivých členek Dixie Chicks, jak se vyrovnat se skončeným vztahem. Stejně jako jiné skladby v posledních týdnech i tato výzva ke klidu ("Is just a temporary situation / And light will soon be shed,") dostává v dnešní době nový význam.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY