Nick Cave je s baladou "Cosmic Dancer" v čele kompilace, jež vzdává poctu Marcu Bolanovi

29.04.2020 17:51 - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

Marc Bolan a jeho kapela T.Rex se stali ikonami glam rocku. Svého času jeden z nejprodávanějších britských umělců, který určoval trendy, zemřel v roce 1977 v pouhých devětadvaceti letech. Jeho osoba i odkaz inspirovaly řadu muzikantů, mimo jiné Davida Bowieho nebo Johnnyho Marra. Letos uplyne padesát let od vydání prvního singlu a alba legendární formace a Bolan bude uveden do Rokenrolové síně slávy. Při příležitosti tohoto dvojího výročí vychází kompilace "AngelHeaded Hipster: The Songs Of Marc Bolan and T.Rex", na níž si tyrannosauří skladby podala plejáda velice zářivých muzikantských es.

Album vyjde 28. srpna jako dvojCD nebo dvojitý vinyl (klasicky černý nebo v limitované bílé variantě) a nabídne šestadvacet coververzí hitů i méně známých, ale o to procítěnějších písní. Podělili se o ně taková jména jako U2, Elton John, Joan Jett, Sean Lennon, Kesha anebo třeba Nick Cave. A je to právě on, jehož uchopení křehkého, vzpomínkového songu "Cosmic Dancer" celý projekt uvádí do světa.

K baladě, která se hudebně točí kolem klavíru, jemné rytmiky, smyčcového kvartetu a samozřejmě taky Caveova expresivního hlasu, vznikl i jednoduchý, černobílý videoklip, který střídá záběry ze studia s archivními filmovými snímky Marca Bolana.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY