Bob Dylan překvapil fanoušky sedmnáctiminutovým opusem "Murder Most Foul"

28.03.2020 08:53 - Jiří V. Matýsek | foto: www.heavensdoor.com

Bob Dylan téměř šokujícím způsobem překvapil své fanoušky. Zničehonic ve čtvrtek představil novou (respektive dosud neuveřejněnou) píseň. Téměř sedmnáct minut dlouhý song "Murder Most Foul" je jeho prvním autorským materiálem od alba "The Tempest" z roku 2012. Dylanovi mezitím vyšly tři desky, ty však obsahovaly pouze převzaté jazzové standardy.

Jednoduchá skladba stojící na klavíru a jemných smyčcích je příběhem o atentátu na amerického prezidenta J. F. Kennedyho. Text, který sleduje rovněž dění v kontrakultuře, popisuje roli muzikantů a obsahuje dlouhou řadu narážek na kulturu a popkulturu, je hotovou žní pro všechny dylanology, kteří dlí doma v karanténě. Pokud byste měli pocit, že ne vše chytáte, zde je odkaz na kompletní verše i s jejich rozborem.

Sám Dylan je ve svém projevu uvolněný, pro sebe velice typicky se pohybuje mezi melodickým vyprávěním a zpěvem, zrychluje, zpomaluje, je plný emocí a sugestivního výrazu.

S délkou téměř sedmnácti minut se jedná o nejdelší zpěvákovu píseň vůbec. Kdy ji natočil, není úplně jasné - stylově zapadá mezi kolekce "Modern Times" a již zmíněnou "The Tempest". Dylan si ostatně vždycky potrpěl na trochu té záhadnosti kolem své osoby.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY