Fallgrapp v klipu "Keď padal sneh" bojují se schizofrenií

22.03.2020 15:21 - Dan Hájek | foto: Michal Zahornacký

Na třetí desku uskupení Fallgrapp již nějaký ten čas upozorňuje kompozice "Ostrov", která dala název i celé nahrávce, jíž se dočkáme 3. dubna na labelu Gergaz. Následoval singl "Iba ďalej kráčam", který má své místo i v seriálu "Jenny". Nejnovější návnadou se stala tanečněji orientovaná skladba "Keď padal sneh", ve které hostuje zpěvák TheCurlySimon (aka Simon Štubniak z kapely Don't Trust Butterflies).

V diskografii slovenské formace má tento song nečekané prvenství. "V minulosti jsem si netroufal na skladby ve slovenštině, ale tato věc mě natolik okouzlila, že jsem to prostě musel zkusit," přibližuje Simon. Pro Fallgrapp je to taktéž první pokus o popis přežití z ryze mužského (není zde tedy ke slyšení žádný ženský vokál). Oproti pilotnímu "Ostrovu" novinka vplouvá do tanečnějších rytmů, avšak zanechává si i svou zadumanou linii.

Téma navíc podporuje emotivní videoklip z dílny režiséra Simona Seriše. Hlavní roli si zahrál talent street dance scény Viktor Kuzl. Snímek zobrazuje tanečníka, který přišel o to, co měl nejraději, o svou vášeň v tanec. Ke slovu se tak dostávají halucinace, vidiny a představy, které vyústí ve stavy paranoidní schizofrenie.

Skladba je velký grower a směle se zařadí mezi předchozí podařené singly. Na chystaném albu "Ostrov" se tedy zjevně dočkáme další skvělé kapitoly z putování skupiny hudebním vesmírem.

P. S.: Pokud jste milovníky vinylů, můžete si předobjednat balíček, jehož součástí je i exkluzivní dolis debutu Fallgrapp "Rieka" na akvamarínově modrém vinylu.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY