Zemřela Eva Pilarová

14.03.2020 10:31 - Hana Bukáčková | foto: facebook interpreta

V sobotu přišel český hudební svět o pěveckou legendu. Po dlouhé nemoci zemřela Eva Pilarová. Bylo jí 80 let.

Trojnásobnou Zlatou slavici a majitelku sopránu o rozsahu tří oktáv nešlo nemilovat. Vryla se do paměti díky hitům jako "Hrom aby do tě, lásko", "Oliver Twist", "Ach, tak láska nebeská", "Tam za vodou v rákosí", "Je nebezpečné dotýkat se hvězd" či "Montiho čardáš".

Eva Pilarová se narodila jako Eva Bojanovská 9. srpna 1939 v Brně. Zpívala už od dětství, například v dětském chrámovém sboru. Zpočátku studovala operní zpěv na JAMU, ale u opery nezůstala. V 60. letech se začala prosazovat v divadle Semafor po boku legendární dvojice Jiří Suchý a Jiří Šlitr, kde prožila svou zlatou éru. V té době rovněž účinkovala s Waldemarem Matuškou a Karlem Štědrým v Divadle Rokoko. Byly jí blízké žánry jako swing a jazz, za své vzory považovala Ellu Fitzgerald a Louise Armstronga. Účinkovala v muzikálu "Kdyby tisíc klarinetů", ve "Zločinu s šantánu" nebo v "Dobře placené procházce", ale také v televizní komedii "Magnetické vlny léčí" či v seriálu "Píseň pro Rudolfa III.".

V době normalizace její kariéra stagnovala. Kvůli emigraci jejího prvního i druhého manžela nemohla jezdit na Západ. Aby mohla i nadále vystupovat, podepsala v roce 1977 Antichartu, za což se po 40 letech omluvila. Po roce 1989 napsala dvě autobiografie a je autorkou několika kuchařských knih. V roce 1998 byla vyznamenána Cenou Masarykovy akademie za dlouholetý přínos v oblasti jazzu a pop music. V roce 2009 dostala od prezidenta republiky Státní vyznamenání I. stupně za uměleckou činnost.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY