"Likewise" od Frances Quinlan, to je sbírka neobyčejně obyčejných písniček

09.03.2020 00:00 - David Věžník | foto: facebook interpreta

Tohle album možná mnozí odloží s tím, že je moc obyčejné. Jenže v tom je právě jeho síla. Frances Quinlan na "Likewise" nabízí zdánlivě neobyčejně obyčejnou muziku. Budete si s ní notovat a s každým dalším poslechem žasnout nad pestrou instrumentací a chytrými aranžemi, kterým kraluje její hlas. Dejte si ji.
8/10

Frances Quinlan - Likewise

Skladby: Piltdown Man, Your Reply, Rare Thing, Detroit Lake, A Secret, Went to LA, Lean, Now That I'm Back, Carry the Zero (Built to Spill cover)
Vydáno: 31.1.2020
Celkový čas: 34:34
Vydavatel: Saddle Creek

Píše písničky, zpívá, hraje na kytaru a taky maluje - ten obrázek, který zdobí obal její desky "Likewise", je ostatně jejím dílem. Hudební příznivci ji mohou znát jako zakladatelku indierockové formace Hop Along, Queen Ansleis, později přejmenované na Hop Along. A teď to Frances Quinlan zkouší sólově. A nutno uznat, že jí to jde. Devítka skladeb, kterou kolekce nabízí, zní povědomě a zároveň svěže. Rozverně a zároveň zadumaně. A hlavně neuvěřitelně lehce. Jako by byla nahraná jen tak, z volné chvíle, během jednoho nedělního odpoledne.

A přitom není ani trochu jednoduchá nebo prostá. Instrumentálně střídmý otvírák "Piltdown Man" klame tělem, ačkoliv naznačuje, že hlavním jádrem nahrávky bude Francesin přidrzlý vokál, takový ten hlas holky od vedle, který umí být něžný a konejšivý ("Lean") i řezavě ukřičený ("Went to LA"), nejčastěji ale obojí v jedné písni dohromady (vlastně skoro všechny zbývající). Obaluje jej překvapivě pestrá a velmi citlivě zaranžovaná hromádka nástrojů od kytary (akustické i elektrické), houslí a piana přes Wurlitzer, bicí a synťáky až po harfu. Při poslechu si tak vzpomenete třeba na Mitski nebo Joannu Newsom. A to je společnost, za kterou se tahle žena vůbec nemusí stydět.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY